Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима журналисти са сред 5-имата убити при атаката в Мериленд

Полицейската блокада около атакуваната редакция на в. „Капитал газет“ в град Анаполис, щата Мериленд.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мъж, въоръжен с бойна пушка и димни граната, нахлу в редакцията на US вестник в град Анаполис, щата Мериленд, като уби 5-има служители на „Капитал газет“ в атака, наречена от полицията целенасочено нападение, предаде Би Би Си.

Властите съобщиха, че нападението в четвъртък е извършено от бял мъж, жител на Мериленд, който бе задържан и е разпитван. Той бе идентифициран от US медии като Джаръд Рамос (38 г.)

Репортер на вестника, чиито корени са от 1884 г., съобщи как нападателят стрелял през стъклената врата на офиса и след това по няколко служители. „Няма нищо по-ужасно от това да чуеш как прострелват множество хора, докато си под бюрото, и след това да чуеш как стрелецът презарежда“, написа в Туитър криминалният репортер Фил Дейвис.

Петима души бяха убити и двама ранени, съобщи началникът на местната полиция Бил Крампф.

Сред загиналите са журналистите Джералд Фишман (61 г.), Робърт Хиасен (59 г.), Джон Макнамара (56 г.) и Уенди Уинтърс (65 г.), както помощничката по продажбите Ребека Смит 34 г.).

„Атаката в „Капитал газет“ бе целенасочена“, заяви Крампф.

Стрелецът бил обезвреден и задържан от специални полицейски части.

„Балтимор сън“, който притежава „Капитал газет“, идентифицира нападателя като Джаръд Рамос, който имал продължителен спор с вестника за статия от 2011 г. за „случай с престъпен тормоз над него“.

Крампф заяви, че полицията все още не знае мотивите на нападателя, но знае за заплахи към вестника, изпращани през социални мрежи, последният от които в сряда.

Заподозреният за стрелбата умишлено си повредил кожата на палците, за да не може да бъде установена самоличността му, и отказва да сътрудничи със силите на реда, съобщи телевизия Си Би Ес, цитирана от Ройтерс.

Говорителката на Белия дом решително осъди нападението. „Кърваво нападение срещу невинни журналисти, вършещи работата си, е нападение срещу всички американци“, написа в Туитър Сара Сандърс. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!