Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Требенище – археология, култура и дипломация

БНР Новини
Експонати от некропола край с. Требенище.
Снимка: Красимир Георгиев, НАИМ

За първи път три държави: България, Сърбия и Македония, ще представят през есента непоказвани досега заедно съкровища от богатия некропол край Требенище, намиращ се на 14 км от Охрид. Това ще даде възможност да бъде подредена уникална изложба, която ще оформи по-пълна картина за взаимоотношенията, културата, изкуството, ритуалните практики, материалните и духовни представи на древните обитатели по тези земи.

Некрополът е открит случайно от българските войски при пътно строителство в края на Първата световна война през пролетта на 1918 г. В последвалите 100 години учени от трите страни провеждат свои разкопки. Откриват златни погребални маски, голям брой редки бронзови съдове и шлемове, сребърни съдове и железни оръжия от края на VI докъм края на IV век пр. Хр. Намерените изключителни артефакти се съхраняват в три различни музея: Националния археологически музей (НАИМ) – София, Археологическия музей на Македония (АММ) – Скопие и Народния музей в Белград.

„Науката се простира отвъд границите. Гради мост между археолозите на трите държави и бележи началото на бъдещи научни проекти, които ще попълнят празнотите в знанието за богатото културно-историческо наследство на Балканите“, отбелязва доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ, София. „Споразумението за бъдеща съвместна изложба е успех, с който учените дават пример за отлична дипломация и разбирателство между страните и народите“ – посочва директорът на Археологическия музей на Македония (АММ) – Скопие, господин Горан Санев. А от Димитър Бръчков, кмет на община Петрич, научаваме как археологическите открития допринасят за развитието на регионалния и международен туризъм, насърчават развитието на малкия и среден бизнес и правят местните хора по-отговорни към опазване на културно-историческото наследство.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени