Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бони Бонев: В сватбената фотография нямаш право на повторение

За западноевропейците е важен мигът на настоящето

Снимка: личен профил

Във фотоизложбата пред Народния театър представям модерната австрийска сватба, в която задължително има вплетени и елементи на традициите, обясни пред Радио София фотографът Бони Бонев, който преди дни откри своята самостоятелна изложба "Австрийската сватба - традиционна и модерна", посветена на ритуалите, свързани със сватбения ден в различни области на Австрия: Виена, Залцбург, Алпендорф, езерата на Южна Австрия и др.

По думите му сватбата в Австрия е доста по-различна от българската - по-продължителна е: започва в 8 - 9 ч. сутринта и продължава до 3 ч. след полунощ. Определя я не само като емоционална, но и като много релаксираща. "Хората умеят да се забавляват и да преживяват всяка минута от сватбата с максимално чувство за удоволствие, затова че се случва нещо приятно. Нещата никога не се претупват."

Фотографът сподели и какво най-много го е впечатлило: " Не едно, впечатлили са ме много неща. Някои от характерните са силните семейни връзки. Изключително много се почита фамилията. Родителите, бабите и дядовците задължително присъстват на всички снимки."  

Бони Бонев е категоричен, че "сватбената фотография е щастлива фотография, защото в сватбения ден деветдесет и девет процента от хората са позитивно настроени. Освен това в нея има всичко: портрет, пейзаж, репортаж, стрийт, има детайли. Тя никак не е лесна, защото нямаш право на повторение. За западноевропейците е важен мигът, важна е непринудеността и естествеността."

Бони Бонев е инженер по оптоелектроника. Създател на сайта "Фото форум". Организатор и съорганизатор на над 30 изложби в София и страната, както и на редица фестивали. В момента е независим фотограф. Препоръката му към всички, които искат да се занимават с фотография е да се образоват. Да четат много книги, да гледат филми, да слушат музика. С една дума да изграждат богата обща култура, защото единствено интелигентният клиент би платил за картина. Другите биха платили за боядисване на ограда. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени