Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт се включи подобаващо в общия подем на пазарите на акции в края на седмицата

Основните американски фондови индекси бележат солидни повишения в началото на петъчната търговия на Уолстрийт, намирайки подкрепа от поскъпващите банкови акции и от здравия растеж на акциите на голямата компания за спортни стоки "Найк".

Индексът DJIA се повишава с над 200 пункта (с 0,9%) благодарение на ръст на акциите на Nike Inc. с над 11% към рекордни върхове, след като известната компания за спортно облекло и артикули отчете по-силни от очакваното финансови резултати за последното тримесечие и анонсира план за обратно изкупуване на нейни акции за 15 млрд. долара.

Широкият индекс S&P500 пък се повишава с 0,66% благодарение най-вече на добро представяне на банковия сектори, тъй като акциите на редица водещи финансови институции поскъпват след успешното преминаване на ежегодния банков стрес тест на Федералния резерв, което позволи те да оповестят планове за увеличаване на раздавания дивидент и за обратно изкупуване на акции. Акциите на Citigroup Inc. нарастват с 1,61%, на Wells Fargo & Co. - с цели 5,23%, на Bank of America Corp. - с 0,72% и на J.P. Morgan Chase & Co.  - с 0,82%.

Технологичният индекс Nasdaq Composite нараства с 0,65%.

Трябва да се има предвид, че днешната търговия е последна за работната седмица и за месец юни, но също така представлява край на второто тримесечие и на първата половина на 2018-а година. Това е период, който до голям степен се охарактеризираше с нестабилна търговия и страхове от ескалация на търговското напрежение между САЩ и нейните важни партньори като Китай, Европа, Канада и Мексико. През последните седмици и месеци инвеститорите се опасяваха, че търговското напрежение и втвърдяващата се протекционистка риторика могат да се отразят негативно на глобалния икономически растеж и да провокират драматичен спад на световните фондови борси.

Европейските борси също се представят доста силно по време на петъчната търговия благодарение най-вече на постигнатото в ранните часове на деня споразумение в рамките на ЕС относно общата миграционна политика. Тази сделка на европейските лидери отмени опасността от сериозни проблеми в германската управляващата коалиция и парира страховете, че може да се стигне до предсрочни избори и до незавиден финал на кариерата на Ангела Меркел - най-дълго управлявалия европейски политик.

В края на търговията на стария континент общият европейски индекс Stoxx Europ 600 нараства с 1,07%, което вероятно ще сведе неговата седмична загуба до около 1%. В рамките на второто тримесечие Stoxx Europe 600 изглежда ще отбележи растеж от около 2,8%, но след спад с цели 4,7% през първите три месеца на годината, което означава, че през първата половина на 2018-а година индексът загуби близо 2% от стойността си.

Германският индекс DAX 30 нараства в петък с 1,42%, френският CAC 40 - с 1,52% и британският FTSE100 - с 0,81%. Въпреки днешния подем, основният индекс на борсата във Франкфурт се очертава да отбележи седмична загуба от 1,8% и спад с цели 4,3% от началото на годината, като в рамките на второто тримесечие индексът DAX 30 успя да се повиши с 2,2%. Британският фондов индекс се очаква да отбележи солиден ръст от около 9% през периода април - юни, но да остане почти без промяна спрямо старта на 2018-а година, докато френският CAC40 вероятно ще нарасне през второто тримесечие с 3,5% и с 0,7% в рамките на първото полугодие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна