Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Йоцов е новият артистичен директор на Нов симфоничен оркестър

Борислав Йоцов
Снимка: Булфото

Нов симфоничен оркестър закри успешния си 28-и сезон с оптимистичен поглед в следващия. Основателката му Юлия Христова и музикалният директор Петко Димитров съобщиха, че от началото на сезон 2018/2019 започва работа като артистичен директор на оркестъра известният български кларинетист Борислав Йоцов.

Той вече направи официалния си диригентски дебют със състава. Един от най-уважаваните музиканти у нас е първи кларинетист още от основаването на Нов симфоничен оркестър през 1991 г., той е бил и солист в първия концерт в историята на формацията.


Боби Йоцов признава, че е впечатлен от факта, че където и да отиде в страната, всички са чували за Нов симфоничен оркестър, дори и непрофесионалистите. "Ако ме попитате кой е символът, който презентира новото ни мислене, това е Нов симфоничен оркестър!"

Новият артистичен директор на състава ще работи за изграждане на още по-голяма популярност, "дори от комерсиална гледна точка, защото това е необходимо в момента, да бъде той желано място за хората, които не са фенове на класическата музика или са се отказали от нея, защото не са намерили нещо интересно за себе си". Той ще предложи в бъдещите концертни програми несвирени и малко познати произведения - "музика, която ще докосне всеки един слушател".

Чуйте в звуковия файл какво още споделя Борислав Йоцов за работата си с Нов симфоничен оркестър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна