Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров предупреди, че Русия може да се оттегли от ОЗХО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че Русия може да се оттегли от Организацията за забрана на химическите оръжия, след като страните в нея гласуваха тя да получи правомощия да посочва виновниците за химически нападения, предаде Асошиейтед прес.
В интервю за британската телевизия "Ченъл Фор" Лавров разкритикува състоялия се през седмицата вот в организацията. Русия и още 23 гласуваха против внесеното от Великобритания предложение.
"Когато Конвенцията за забрана на химическите оръжия е нарушена сериозно, не мисля, че можем да се въздържим от това да изразим загрижеността си. Ще се опитаме да поправим тази ситуация. Ако това обаче не се случи, смятам, че дните на Организацията за забрана на химическите оръжия са преброени или най-малкото тя няма вече да бъде такава универсална организация".
Лавров обясни, че решението упълномощава техническия секретариат на организацията да произнася обвинителни присъди - крачка, която според него е не само необмислена и недалновидна, а дори опасна.
Сирийският режим също разкритикува международната общност за дадените нови правомощия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!