Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина проф. Божидар Димитров

проф. Божидар Димитров
Снимка: БТА

На 72-годишна възраст почина проф. Божидар Димитров. Той е бил общински съветник, депутат, министър без портфейл в първото правителство на ГЕРБ, телевизионен водещ - повече от 10 години в БНТ, и дългогодишен директор на Националния исторически музей. За първи път на този пост е назначен през декември 1994 г. Ето как самият проф. Димитров коментира заеманите от него позиции през годините:

"Аз не работя за постове и за слава. Работя за делото - нещо да стане."

Той беше известен с чувството си за хумор и пиперливия си език, предизвикал не един и два скандала.

"Въпреки че изглеждам млад, красив и умен, аз съм само красив и умен. На 72 години съм. На тази възраст човек трябва да си почине вече. Не бива като някои боксьори и футболисти, да стоят на ринга или терена, и да стават за смях на стари години. В смисъл - да излезе някои младок и да ги напердаши", заяви проф. Божидар Димитров миналата година, когато официално се раздели с поста директор на Националния исторически музей. Също през 2017 ч. той беше удостоен с грамота на Министерство на културата за „изключителен принос в утвърждаването на българската култура и национална идентичност“. Тогава министърът на културата Боил Банов определи проф. Димитров като "корифей на българщината" и "човек-институция".

На Божидар Димитров е кръстен залив в Антарктида.

На своята Фейсбук страница премиерът Бойко Борисов изрази съболезнования към близките и семейството на Божидар Димитров.

Поклон пред паметта му.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени