Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сръбския град Сремски Карловци има уникален музей на кибрита

Снимка: архив

В сръбския град Сремски Карловци, известен с виното и фестивалите си, има и уникален музей на кибрита, съобщава сръбската телевизия РТС.

Собственичката на музея Йована Попович Бенишек казва, че само е продължила хобито на втората си майка, известната актриса Ясна Новак, която започнала да събира кибрити още през 50-те години на миналия век, докато живеела в Прага. В чешката столица, където и днес има клуб на колекционерите на кибрити, Новак събрала за 10 години близо 20 000 екземпляра от всички краища на света.

В музея има кибрити с всевъзможни форми, размери, дизайн и материали. Има етикети с портрети на държавници, с мотиви от флората и фауната, с превозни средства, с карикатури, с реклами на различни продукти. Експозицията се посещава от туристи от цял свят, но най-интересна е тя за децата.

Според Йована Попович Бенишек в Европа има само един подобен музей - в Швеция.

Целта на собственичката е музеят да се превърне в културен център. В него освен кибритите вече са изложени и множество художествени фотографии и картини, организират се представяния на книги и се изнасят концерти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени