Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на петролните цени, след като Тръмп намекна за голямо увеличение на добивите от страна на Саудитска Арабия

Петролните фючърси се понижават с близо 1% в началото на търговията в понеделник след индикации, че Саудитска Арабия може да повиши съществено своя износ, според съобщение в туитър на президента на САЩ Доналд Тръмп.

В събота Тръмп написа в туитър, че кралят на Саудитска Арабия - Салам бин Адулазиз ал Сауд се е съгласил да увеличи с до 2 млн. барела на ден добивите на петрол, за да компенсира недостига на черното злато в рамките на ОПЕК. Малко по-късно от Белия дом направиха известно отстъпление, отбелязвайки че саудитският крал само е посочил, че може да увеличи при необходимост добивите с до 2 млн. барела.

В същото време проучване на Ройтерс показва, че добивите в Саудитска Арабия са нараснали през юни със 700 хил. барела на ден, доближавайки до рекордното ниво от 10,72 млн. барела дневно, достигнати през ноември 2016-а година. По този начин лидерът на ОПЕК е компенсирал очертаващия се недостиг на петрол в световен план още преди постиганото през миналия месец споразумение със други важни производители като Русия за увеличаване на производството, за да се покрие дефицитът, породен от проблеми с добивите в Канада, Венецуела и Либия и на фона на предстоящите американски санкции спрямо Иран.

Междувременно руското Министерство на енергетиката посочи в понеделник, че водещият производител в света е увеличил добивите си през юни до 11,06 млн. барела от 10,97 млн. барела дневно през предишния месец.

Туитър съобщението на Тръмп помогна за понижение на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август с 1,3% към 73,20 долара за барел, след като в края на петъчната търговия те удариха три и половина годишен връх от 74,46 долара за барел (най-високо ниво от ноември 2014-а година).

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през септември пък се понижават с 1,16% към 78,32 долара за барел, парирайки част от петъчното възходящо рали с 2,1% към 79,44 долара за барел.

Петролните пазари остават напрегнати с оглед и на ескалирането на търговски спорове между САЩ и други водещи икономики като Китай, Европейския съюз, Индия и Канада.

"Заплахата от световна търговска война и спадащи цени на финансовите активи повдигат въпроса, доколко митническите тарифи биха могли да навредят на глобалната икономика и респективно на потреблението на петрол", посочи за свои клиенти банката JP Morgan Chase.

Според американската банка, "среден по интензитет търговски конфликт вероятно ще намали световния икономически растеж с най-малко 0,5%, но преди да се вземат предвид по-затегнати финансови условия (нарастващите реални лихви) и уязвимото от шокове настроение на фондовите пазари".

Трябва да се има предвид, че бяха публикувани и проучвания за промишлената активност в Китай, Япония и Южна Корея (промишлени PMI индекси), които отчитат забавяне на азиатските поръчки за износ през юни в резултат на ескалиращия търговски спор със САЩ. Това вероятно също допринася за днешното слабо отстъпление на цените на черното злато от техните върхове от края на предходната седмица.

В същото време Доналд Тръмп предупреди близките съюзници на САЩ в интервю, излъчено в неделя, че европейските компании, които правят бизнес с Иран, са изложени на риск от налагането на санкции, ако не се съобразяват с настояването на Белия дом да сведат до началото на ноември техния внос на техерански петрол "до нула".

Енергийната консултантска компания FGE отбеляза, че планът на администрацията на Тръмп означава, че има риск от намаляване до края на годината на предлагането на ирански петрол в размер между 2,4 млн. и 2,7 млн .барела дневно. "Трябва да бъдем готови за евентуални големи ценови колебания в бъдеще", предупреди компанията FGE, цитирана от агенция Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени