Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновената политическа криза в Германия и продължаващите търговски спорове със САЩ отслабват еврото и европейските акции

Оставащите в сила притеснения относно търговската политика на САЩ и подновените опасения около стабилността на германската управляваща коалиция се отразяват негативно върху еврото и европейските фондови пазари в началото на новия месец.

В петък борсите на стария континент реагираха позитивно на постигнатото споразумение в рамките на ЕС относно общата миграционна политика, тъй като инвеститорите предположиха, че това ще отслаби набиращата скорост криза в управляващата коалиция в Германия. През уикенда обаче бъдещето на канцлера Меркел беше отново поставено на карта, след като лидерът на Христян-социалния съюз Хорст Зеехофер заплаши да подаде оставка като вътрешен министър и като председател на ХСС, изразявайки недоволството на баварската консервативна партия от договорения от ЕС миграционен план. Според него постиганото в Брюксел споразумение няма да намали имиграцията в Германия.

В същото време инвеститорите в глобален план продължават да бъдат притеснени от ескалиращата търговска криза между Съединените щати и техните важни партньори като Китай, ЕС, Канада и Мексико. Това провокира нов солиден спад на акциите на азиатските фондови пазари и негативен старт на борсите на стария континент.

Японският индекс Nikkei приключи първата сесия на търговия за юли със спад от 2,21%, а основният китайски индекс Shanghai Composite се понижи с 2,52% с оглед на факта, че новите митнически тарифи на САЩ спрямо вноса на стоки от Китай за общо 34 млрд. долара ще бъдат официално въведени в края на седмицата (на 6-и юли).

Междувременно се заговори за нова ескалация на търговският конфликт между САЩ и Европейския съюз, след като ЕС заплаши да въведе нови мита върху вноса на американски стоки за близо 300 млрд. долара, ако президентът Доналд Тръмп действително приложи на практика заплахите да въведе митнически тарифи върху вноса на европейските автомобили (според информация на "Файненшъл Таймс").

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,83%, заличавайки петъчен отскок с 0,8%, индексът DAX се понижава с 0,5%, френският CAC40 - с 0,87%, италианският MIB - с 1,39% и британският FTSE100 - с 0,88%.

Подновените опасения, че кризата в управляващата коалиция на канцлера Меркел може да приключи с предсрочни избори се отразяват негативно и на единната европейска валута. Еврото се понижава с 0,4% към 1,1627 долара, парирайки част от неговия солиден петъчен отскок от 1,1558 до 1,1690 долара. Еврото губи позиции и спрямо останалите основни валути, понижавайки се с 0,3% към 128,90 японски йени, към 1,1550 швейцарски франка и към 0,8850 британски лири, след като в петък то поскъпна съответно до двуседмични върхове от 129,46 йени и от 1,1599 франка и до тримесечен връх от 0,8890 паунда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени