Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файненшъл таймс": ЕС заплашва с нови мита върху вноса на американски стоки за цели 300 млрд. долара

Европейският съюз заплаши с нови митнически тарифи върху вноса на стоки от САЩ за близо 300 млрд. щатски долара, ако американският президент Доналд Тръмп изпълни заканата си за налагане на мита на европейските производители на автомобили.

В писмо, изпратено в петък до Министерството на търговията в САЩ, с което разполага "Файненшъл таймс", Европейската комисия предупреждава, че Доналд Тръмп може да предизвика опустошителна глобална търговска война със заплахите си за въвеждането на мита и върху европейските автомобили, внасяни в Съединените щати.

Въпреки че самото писмо не съдържа конкретни мерки, ЕС и другите големи икономики "вероятно" ще отговорят на подобен ход с още по-голям кръг от американски стоки, за който да бъдат въведени мита на стойност от цели 294 млрд. долара, съобщи в неделя "Файненшъл таймс".

Стартирайки нова атака срещу Европейския съюз, Тръмп заяви през уикенда в интервю за Fox News, че "ЕС е толкова лош, колкото Китай", когато става въпрос за извличане на полза от автомобилната индустрия на САЩ. "Ужасно е това, което ни сториха. Европейски съюз - погледнете ситуацията в автомобилния сектор. Те ни изпращат Мерцедеси, а ние не можем да продаваме наши автомобили в ЕС", посочи той.

Това негово интервю е факт, след като седмица по-рано Тръмп заплаши да въведе мито от 20% за вноса на всички европейски автомобили в отговор на решението на ЕС да започне да налага от 22-ри юни митнически тарифи от 25% върху вноса на американски стоки за близо 3,2 млрд. долара. Самото решение на Европейския съюз пък беше ответна мярка на влезлите в сила от 1-ви юни мита от 25% за вноса в САЩ на стомна и от 10% за вноса на алуминий.

Според "Файненшъл таймс", документът на ЕС до американския Търговски департамент предупреждава, че подобни тарифи биха представлявали "автогол" за икономиката на САЩ, като се има предвид сложната верига за доставки в американската автомобилна индустрия и че това би засегнало между 13 млрд. и 14 млрд. долара от брутния вътрешен продукт на водещата световна икономика.

Коментирайки, че "автомобилите са много ключов въпрос", Доналд Тръмп заяви пред Fox news, че митническите заплахи спрямо глобалния автомобилен внос са неговият най-ефективен метод за получаването на отстъпки от търговските партньори на САЩ. Неговото изказване е по повод на проучване, което стартира администрацията на Белия дом и което трябва да определи, дали трябва да бъдат въведени митнически тарифи от 20% върху внасяните в САЩ автомобили с оглед на притеснения, свързани с националната сигурност.

В документа на ЕС се посочва, че аргументите на Тръмп за националната сигурност не се основават на никакви факти и биха могли да подкопаят световната търговска система. "Това развитие вреди на търговията, на растежа и работните места в САЩ и в чужбина, отслабва търговските връзки с приятели и съюзници и отклонява вниманието от споделените стратегически предизвикателства, които истински застрашават икономическия модел на Запада", се казва в документа, цитиран от "Файненшъл таймс".

Трябва да се има предвид, че преди дни и агенция "Мудис" предупреди, че заплахата на Доналд Тръмп за високи мита върху вноса на автомобили ще наруши цялата верига на доставки в световен мащаб и ще навреди на производителите на автомобили, на производителите на части за тях и на американските дилъри на коли. Междувременно американският гигант General Motors заяви в края на миналата седмица, че работните места в САЩ и конкурентоспособността на самата компания изглеждат застрашени от заплахите за митнически тарифи в бранша.

Таблица "Войната на митнически тарифи" между САЩ и останалия свят

Снимка



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна