Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната банка на Гърция смята, че устойчивостта на държавния дълг е гарантирана поне в средносрочен план

Централна банка на Гърция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пакетът от мерки за облекчаване на дълга на Гърция, договорен в края на юни от финансовите министри на еврозоната, гарантира устойчивостта на гръцкия дълг "поне в средносрочен план" и спомага за спокойното завръщане на страната на международните пазари на облигации, посочи Гръцката централна банка в своя редовен месечен доклад в понеделник, цитиран от "Уолстрий джърнъл".

Банката обаче добави, че устойчивостта на дълга в дългосрочен план зависи "от ангажимента на Еврогрупата да обмисли допълнителни мерки за неговото облекчаване".

Бордът на директорите смята, че икономиката на Гърция ще нарасне с 2% през тази година и с 2,3% през 2019-а година. Той предполага, че договорените високи нива на първични бюджетни излишъци (бюджетният баланс от който са изключени разходите за обслужване на дълга) ще имат отрицателно въздействие върху перспективите за растеж на страната. "Никоя друга държава по света, с изключение на страните производителки на петрол, не е постигнала толкова големи първични излишъци за толкова продължителен период от време", заяви Централната банка на Гърция.

Междувременно канадската рейтингова агенция DBRS е поредната, която повиши с една степен основния кредитен рейтинг на Гърция, като в същото време запазва положителна перспектива, визирайки решението на Еврогрупата от края на юни да облекчи дълговата тежест на страната.

DBRS разглежда пакета за облекчаване на дълга като поддържащ капацитета на страната за погасяване на държавния дълг в средносрочен план. Агенцията също така очаква Гърция да продължи по пътя на реформите под засиления надзор на международните кредитори и постепенно да се върне към пазарното финансиране, но добави, че "предизвикателствата все още включват много високото ниво на държавния дълг и все още слабото качество на активите на гръцките банки".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна