Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров приключи на „Уимбълдън“

Григор Димитров
Снимка: Ройтерс

Шестият поставен Григор Димитров отпадна още в първия кръг на тенис турнира от Големия шлем „Уимбълдън“

Българинът отстъпи на Стан Вавринка от Швейцария с 6:1, 6:7(3), 6:7(5), 4:6 след два часа и 51 минути игра на централния корт на „Ол Инглънд клъб“ в Лондон. Димитров не беше губил на старта на състезанието от дебюта си при мъжете през 2009-а, когато се отказа заради травма срещу Игор Куницин.

Във втория гейм на мача Гришо изоставаше с 0:40, но спечели следващите пет точки и направи пробив, а след това и затвърди за 3:0. Серията на първата ни ракета продължи. Той направи втори брейк след чудесен минаващ удар от бекхенд. Вавринка взе първия си гейм при 1:5. След това Димитров сервираше за сета. Той поведе с 40:15 и приключи частта при втората си възможност, когато ретурът на съперника излезе в аут. Хасковлията получи аплодисменти от своята ложа, където бяха майка му Мария и баща му Димитър. Сетът продължи само 23 минути.

Швейцарецът стигна до първите си точки за пробив в шестия гейм на следващата част, когато поведе с 40:0 и успя при втория си шанс. Юношеският шампион от 2008-а тутакси направи рибрейк за 3:4 след изящна къса топка. В 12-ия гейм Вавринка стигна до два поредни сетбола, но Димитров ги отрази хладнокръвно и вкара частта в тайбрек. В него след 3:3 точки швейцарецът спечели четири поредни разигравания, а с това и сета.

Спортист №1 на България за 2017-а започна ударно следващата част. Той проби във втория гейм, а в следващия отрази две поредни точки за рибрейк и затвърди за 3:0. При 5:3 Димитров сервираше за спечелването на частта, но изигра слаб гейм и Вавринка върна пробива. В последния гейм на сета Гришо поведе с 40:15 и имаше два сетбола, но 33-годишният швейцарец ги отрази с добри начални удари. Стигна се до втори тайбрек. В него Стан поведе с 6:4 точки и реализира втората си възможност с прецизен минаващ удар.

Димитров имаше две поредни точки за пробив в третия гейм на четвъртия сет, но 224-ият в света Вавринка ги отрази и взе подаването си за 2:1. В петия гейм полуфиналистът от 2014 г. в турнира отново пропиля точка за брейк.При 4:5 Григор сервираше за оставане в срещата, но швейцарецът поведе с 40:15 и реализира втория мачбол.

Българинът наниза 12 аса и направи 4 двойни грешки в срещата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна