Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обич и песен: Музикалното семейство Валентина Деспотова и Васил Виденов

БНР Новини
Валентина Деспотова и Васил Виденов – дует на сцената и в семейството
Снимка: Личен архив

Повече от 30 години народната музика свързва двама представители на певческата традиция от Западна България – съпрузите Валентина Деспотова и Васил Виденов. Запознават се на сцената и до ден днешен песента е спътник в живота им. През втората половина на миналия век развиват активна концертна и звукозаписна дейност, а освен като солисти с индивидуален стил и репертоар, те се представят и като сполучлив дует. За това песните с любовна тематика преобладават в репертоара им. Валентина Деспотова и Васил Виденов гостуват в „Семейно радио” с разказ за живота, сцената и радиозаписите, останали все по-далечни за слушателите на народна музика.

Валентина Деспотова в студиото на БНР. Снимка: Мирослав Василев.Тя е родена в село Габрешевци, Кюстендилско, на 7 км. от сръбската граница и носи песните от Кюстедилското краище. „В миналото пеенето не беше проблем, защото народната песен ни съпровождаше навсякъде. Моята майка много пееше – когато тъче, когато преде и неволно запях покрай нея. Кюстендилските песни са шеговити и закачливи. Такива са и хората от моя край – весели, остроумни“, разказва Валентина Деспотова. Първите местни изяви започват в училището, минават през читалищните състави и прегледите на художествената самодейност. С конкурс е приета в Държавния ансамбъл „Филип Кутев” и не след дълго Грамофонната плоча, издадена от „Юготон”, Загреб (1964). Снимка: Личен архивсбъдва мечтата си да се чуе по радиото. Първите солови песни в БНР записва в обработка на Иван Кирев през 1958 г. „Валентина Деспотова постъпва в Държавния ансамбъл, току-що навършила 16 години. Тя е първата народна певица, която популяризира кюстендилските песни от родния си край по Българското радио. Изпълненията ѝ се отличават с подчертана жизненост и непринуденост“, пише дългогодишният музикален редактор в БНР Антония Гърдева. С голям успех Валентина изнася концерти у нас и в чужбина като част от състава на Ансамбъла на Българската армия и Концертна дирекция. Има записи в радиостанциите в Прага, Рабат (Мароко) и Хелзинки, а през 1964 г. грамофонната компания „Юготон” в Загреб издава нейна плоча с оркестъра на Стево Теодосиевски. За кратко преподава в музикалното училище в Котел, концертира с популярни изпълнители – сестри Кушлеви, Иван Кремов, Вълкана Стоянова и др. „Имах щастието да пея на една сцена с такива артисти, удоволствието е огромно. Аз не бях от тези напористи певици, които правят много записи, защото обичах да пея на сцената, да бъда сред хората, да пътувам. Моят съпруг до ден днешен ме критикува с право, защото записите остават“, споделя певицата.

Валентина Деспотова и Васил Виденов на концертно участие. Снимка: Личен архив.
Васил Виденов се ражда в село Кошарево, Пернишко, но сред ценителите на народната музика той е познат като изпълнител на песни от Пиринския край, особено популярни в дует с неговия по-голям брат Игнат Виденов. След успешното представяне на радиоконкурса „Ало, младежи, търсим таланти” през 1964 г. в ефира на Радио София прозвучават първите записи на братя Виденови – „Гена ми пойде на чешма” и „Три ноки не сум заспало”. „Балкантон” издава песните на дуета в три малки и една дългосвиреща плоча с рекорден тираж. „Любовта към пиринската песен ми вдъхна братът на дядо ми – участник в Илинденско-Преображенското въстание, но за да запея главната вина има моят брат Игнат Виденов. Той работеше в сръбската редакция на радиото и от него научих първите песни. Когато ни пускаха по радиото цялото село се събираше пред радиоуредбата на площада да ни слуша. Диригент на оркестъра беше Емил Колев и с него направихме доста записи. По-късно тръгнах на турне с Иван Шибилев и от там започна професионалното пеене и концертната дейност с Валентина Деспотова“, разказва Васил Виденов. Като солист той притежава приятен глас и артистичност, с които печели аплодисментите на публиката и радиослушателите. По отношение на народната музика и младите певци Валентина Деспотова и Васил Виденов споделят: „Едно нещо, което не познават подрастващите няма как да го заобичат. Има доста талантливи млади хора. Харесва ни, когато изпълняват нашите песни и на други колеги, но не разбираме това, че вдъхвали нов живот на песните. Какъв нов живот може да се вдъхне на една хубава народна песен? Един свеж глас да я изпее – чудесно. Ако не знаем от къде сме тръгнали, не знаем на къде отиваме.“

Срещата с музикалното семейство в „Семейно радио” и мелодичните им песни можете да чуете в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени