Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За поредна година с най-висок бал се влиза в Софийската математическа гимназия

| обновено на 03.07.18 в 14:22
СМГ

За поредна година с най-висок бал след изпитите за гимназиите се влиза в Софийската математическа гимназия – обяви началникът на Столичното управление по образование Ваня Кастрева. Най-високият минимален бал там след първото класиране е 456 точки от 500 възможни. 

На второ място се нарежда Немската гимназия с минимален бал от 440 точки, следвана от 73-то училище с минимален бал от 423 точки, Испанската с 416 точки, Първа английска гимназия – 404 точки, Втора английска гимназия – 403 точки, Френската гимназия – 386 точки. Останалите свободни места след първото класиране са 730. 15 профилирани и 16 професионални паралелки са закрити заради недостатъчно пожелали да учат там.

Двойно се увеличава броят на учениците от страната, които кандидатстват за училища в столицата, каза Ваня Кастрева:

"Паралелката, която най-много е споменавана сред желанията на учениците, е тази на 22-ро Средно езиково училище, профил "Чужди езици" – английски и испански език, която общо в подадените заявления е подадена като желание от 2098 ученици. Обстоятелството, че по принцип учениците са подавали доста повече желания и са разпръснати като паралелки, личи и по това колко пъти са предпочели желаните паралелки. След нея, на второ място, е паралелката на 164 гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес", която е в комбинацията испански с английски език – 1969 пъти са я пожелали учениците ни. На трето място е паралелката с английски и испански език на Първа английска езикова гимназия. Сред професионалните паралелки най-желана е паралелката специалност "Банково дело" с изучаване на английски език в Националната търговско-банкова гимназия. На второ място е паралелката им със специалност "Електронна търговия".

Второто класиране ще стане ясно на 12-и юли.

От 385 паралелки в столицата се закриват 15 профилирани и 16 професионални заради недостатъчно пожелали да учат там.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени