Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел и Зеехофер постигнаха споразумение за решаване на проблема с нелегалната миграция

Хорст Зеехофер и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Късно снощи германският канцлер Ангела Меркел и вътрешният министър Хорст Зеехофер постигнаха споразумение в спора си как да се реши проблемът с нелегалната миграция и така предотвратиха опасността от разпадане на коалиционното правителство.

„Това е един добър компромис, резултат от напрегнати преговори“, заяви Меркел след разговорите си със Зеехофер. Канцлерът обясни, че е взето решение за изграждане на центрове за мигранти от затворен тип в близост до външните граници на страната.

„Постигнахме договореност след изключително напрегнати преговори“, съгласи се Зеехофер и допълни, че остава на поста си и ще продължи да „се бори за убежденията си“. По-рано той заплаши да подаде оставка като министър на вътрешните работи и лидер на баварския Християнсоциален съюз, недоволен от миграционната политика на Меркел. След споразумението той обяви, че остава на поста министър.

Споразумението предвижда изграждането на транзитни центрове в Бавария, в които да се отвеждат бежанци без ясен произход и статут. Там те ще изчакват проверка на правото да искат убежище. Бежанци с регистрация в други европейски членки могат да бъдат връщани в тях от тези центрове, а не от границата. За целта трябва да се сключат споразумения със страните в ЕС. Планът ще бъде представен изцяло, едва след като бъде одобрен и от третия коалиционен партньор ГСДП. Младежкото крило на партията вече се обяви против него, тъй като според тях той нарушава коалиционното споразумение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна