Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Вълчев призна за техническа грешка в резултатите от първо класиране за гимназиите

| обновено на 03.07.18 в 18:23
Министърът на образованието Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Образователният министър Красимир Вълчев призна за техническа грешка при обявяване на резултатите от първо класиране за гимназиите. Родители съобщиха, че при опит да проверяват резултатите на своите деца, системата не се отваря или постъпват сигнали за сбъркани балове.

„Станала е техническа грешка. Би трябвало да може да се оправи“, каза министър Вълчев. „Аз самият ще настоявам това да се случи по най-бързия начин. Доколкото разбрах, е само в София и само по отношение на няколко училища. Грешката е поправима, доколкото разбирам. Не би трябвало да бъдат ощетени от това. Малко ще се забави класирането. Ще направим проверки и ще има наказани“, добави той.

Истинското класиране за гимназиите в София ще бъде публикувано на сайта на Министерството на образованието до края на работния ден. Има грешки в първоначалната класация, която бе публикувана онлайн малко след 10 часа, каза още министър Красимир Вълчев.

Техническата грешка е при формирането на бала в група училища, свързана с това, че не е утроена оценката по математика от външното оценяване, каза на брифинг началникът на управлението Ваня Кастрева. Засегнато е Технологичното училище „Електронни системи“, което от 28-о място по бал отива на четвърто място, както и Професионалната  гимназия „Джон Атанасов“ и една паралелка от Националната природо-математическа гимназия“, обясни началникът на управлението по образование Ваня Кастрева. Тя увери, че ощетени деца няма да има.

„Софтуерът е направен така – всички ученици имат формиран бал, но балът им за всяка паралелка е различен… индивидуален. В момента се опитваме да разберем как това технически сее случило“, каза Кастрева.

Второто класиране ще стане ясно на 12 юли.

„За второ класиране участват учениците, които са подали заявление за участие във втория етап на класиране. Когато видят списъците с класирането, родителите имат две възможности – да запишат ученика в съответната паралелка в училището, в което е класиран, или да подадат заявление за участие във втория етап“, обясни Кастрева.

Ако бъдат пропуснати тези две възможности, ученикът губи мястото си изобщо и не участва на второ класиране, добави тя. Това означава, че мястото се обявява за свободно, като за него ще се кандидатства едва на трето класиране.

Директорите на столичните училища не видяха проблем в класиранията. Те изразиха това мнение, когато дойдоха тази вечер в гимназията по техника и оптика „Ломоносов“, за да получат хартиени списъци с класираните ученици.

Още информация по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени