Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Светозар Донев: Театърът и музиката са моята религия

проф. Светозар Донев
Снимка: БГНЕС

Проф. Светозар Донев е сред най-изтъкнатите творчески личности на съвременното българско театрално и музикално изкуство. Над 200 са поставените от него драми, опери, оперети, мюзикъли, радиопиеси и телевизионни спектакли. От 1981 до 1990 г. той е директор и главен художествен ръководител на Софийската опера и балет. Два пъти заема този пост и в Музикалния театър.

Аз съм възпитан театърът и музиката да бъдат моята религия. Аз съм като християнин-фанатик влюбен в музиката и театъра. Аз вярвам в тази симбиоза така, както истинският християнин вярва в Бог, каза пред Радио София творецът.


2018 г. е юбилейна за известния режисьор. На 29 януари той навърши 85 години. На юбилея е посветена книгата на Марин Бончев "Светозар Донев - режисьорът", която днес беше представена официално в Софийската опера.

Макар и на тази достолепна възраст, проф. Светозар Донев  не спира да поставя спектакли, да работи от "сутрин до вечер". Сред непосредствените му ангажименти са "Дон Паскуале" на Доницети в Софийската опера, мюзикълът "Службогонци" във Варненската опера, както и рок-операта на Андрю Лойд Уебър "Исус Христос - суперзвезда" в Старозагорската опера.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!