Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Методиев: Рекапитулацията от Българското европредседателство е негативна

Мит е, че сме вкарали в дневния ред на Европа темата за Западните Балкани според политолога

Рекапитулацията от Българското европредседателство е негативна. Това каза в предаването "12+3" политологът Калоян Методиев. Според него управляващите са използвали европредседателството като административно мероприятие с пропагандни цели:

"Нещата ми приличат на нещо средно между "Балкантурист" и "Работническо дело" – от една страна салтанати, хитрини, да смаем чужденците, НДК да е излъскано, пък подлезът отдолу - целият е потрошен… На две нива вървят нещата".

Калоян Методиев отбеляза, че опозицията не е могла "целево и категорично да обясни, че случващото се е сбъркано като приоритети и съдържание" и "България не може да се занимава с един затънал регион като Западните Балкани, при положение че тя самата е затънала по всички възможни показатели".
 
Според Методиев България по-скоро е трябвало "да натиска" по важни за нея теми като Шенген, еврозоната и отпадането на мониторинга. "Не трябва да ни впечатлява протоколното одобрение на европредседателството ни, а да ни интересуват конкретни резултати", допълни политологът. 

Калоян Методиев определи като "нонсенс" и "мит" твърдението, че сме вкарали в дневния ред на Европа Западните Балкани и смята, че темата е била "изкуствено наложена":

"Черна гора води преговори от 2010-а година, отваря, затваря глави, Сърбия си води от 2011-а година, вървят си преговорите на административно ниво, не е спирал интересът, действа се по всички възможни линии. Берлински процес върви, който е сериозният процес. Нито е оставил някой региона, нито е изпаднал от фокуса, просто си върви по друга линия".

Методиев е на мнение, че Западните Балкани остават в сянката на по-сериозните теми пред Европа:

"Защото една мигрантска криза наистина е в състояние да бутне тази еврозона, разделението между регионите вече е много голямо. В България и определени части на други държави са много по-изостанали икономически от развити региони, тоест дисбалансите вътре. Нормално е тези теми да доминират, а темата за Западните Балкани беше изкуствено налагана, насила, от българската страна и резонно тя не получи никакво развитие". 

"Големият въпрос е за бъдещето на ЕС, за Европа на две скорости, дори на три - защото България по редица показатели попада в третата скорост", изтъкна още Методиев:

"Това са големите теми - как ще се развива еврозоната, дали ще има ядро, Шенгенското споразумение, общата армия. Тук бих се съгласил с президента за Дунавската стратегия, защото Дунавската стратегия наистина трябва да влезе изключително в дневния ред на българското правителство. Оттам е дошла Европа в България - през Лом и през Русе, а от Скопие, за съжаление, досега сме индексирали само две национални катастрофи. Така че тези залитания, тези дисбаланси, които наблюдаваме в момента във външната политика на България, също трябва да се коригират, за да помогнат да не изпаднем наистина до мястото на един буфер на периферията на ЕС".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна