Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Няма повече да оставям ГЕРБ да стават тупан!

Премиерът разпореди законопроектът за акциза за бездимните цигари да бъде спрян

| обновено на 04.07.18 в 18:55
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че е разпоредил законопроектът за повишаване на акциза за бездимните цигари да бъде оттеглен.

Той направи коментара след пристигането си в Солун за среща с колегите си от Гърция и Румъния и президента на Сърбия. При кацането си на солунското летище той се изказа гневно срещу коалиционния си партньор "Обединени патриоти" заради отказа им да подкрепят законопроекта.

Борисов обяви, че е разпоредил законопроектът да бъде оттеглен, но предупреди, че така бюджетът ще загуби 20-30 милиона лева, които ще бъдат наваксани наесен при обсъждането на исканите от Обединените патриоти допълнителни средства за пенсии и за модернизация на въоръжените сили:

"Няма да сме вечни! Но да запомнят това – този зверски популизъм няма да излезе надобре. И затова ние казваме ясно и точно: Единственото, в което се заклевам, когато прочетох, не можах да повярвам сутринта, целта ни е била да си попълниме бюджета, щото веднага сега имаме на минус. Разходите отиват милиард и половина нагоре от искания, а влизаме на минус в събираемостта. Добре, приемам го. Щом ще ни обвързват с някой си, няма да го правя".

"Или казано с други думи, ние ще дотираме, като не ги събираме, на практика дотираме тези чужди компании, които патриотите подкрепят в случая. И аз ги подкрепям вече. Тука става въпрос за "Филип Морис". Правиме този подарък, бедна България подаряваме тези пари. Патриотите като дойдат сега за бюджета, ще им извада тези пари, за които говорят. С най-приятелски чувства им го казвам. Но аз няма повече, председателството свърши, да оставям ГЕРБ да стават тупан на който сутрин няма работа, да излезе да се изказва пред вас. Много им стисках зъбите - достатъчно!", гневно каза премиерът. 

Законодателното изменение, свързано с акциза на бездимните цигари, беше анонсирано от председателя на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова преди ден. Според него от началото на октомври акцизът за бездимните цигари трябваше да е колкото за конвенционалните. От ГЕРБ изчислиха 30 милиона лева пропуснати приходи за хазната на годишна база, вследствие на различните акцизи и с оглед на увеличеното потребление на бездимни цигари. Измененията в закона за акцизите и данъчните складове предизвикаха разногласия сред коалиционния партньор "Обединени патриоти", като "Атака" и ВМРО се обявиха против, а НФСБ ги подкрепи.

В Солун Борисов обсъжда с премиерите на Гърция и Румъния и президента на Сърбия регионалната стабилност и съвместни инфраструктурни проекти. В гръцкия град са и министрите на транспорта на четирите страни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени