Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел за партньорите си в кабинета: Не мога да обещая, че няма да спорим по други теми

Снимка: БТА

"В срок от 48 часа трябва да решим, дали да върнем мигрант в страната, от която е влязъл в Германия. В противен случай планът ни няма да успее.“

Това обяви канцлерът Ангела Меркел в телевизионно интервю, което ще бъде излъчено тази вечер. Срокът е предвиден в германската Конституция и ще се прилага в транзитните центрове за бежанци, които трябва да бъдат създадени по границата на Бавария с Австрия.

За това Меркел се договори с баварския си партньор от ХСС Хорст Зеехофер. Дали обаче ще се стигне до създаване на транзитни центрове все още не е ясно, тъй като третият партньор в правителството, социалдемократическата партия, категорично ги отхвърля.

"Не мога да обещая, че повече няма да имаме спорове по други теми – това е част от работата на едно коалиционно правителство, съставено от три партии. Между ХДС и ХСС и в миналото е имало сериозни различия. Този път беше наистина драстично, но темата е много емоционална. Аз съм категорична и ще изпълня своя ангажимент към добрата работа на това правителство, при това не само в следващите седмици и месеци, а до края на мандата", заяви Меркел в интервю за обществената германска телевизия ARD.

Междувременно стана ясно, че правителствената криза в Германия все още не е отминала – макар консервативният блок на канцлера Меркел ХДС/ХСС да се разбраха помежду си, третият коалиционен партньор, социалдемократите, за сега не дават подкрепата си за миграционния план.

Вместо, както обявено, държавният бюджет за тази година, днешните дебати в Бундестага бяха подчинени на доминиращата от седмици тема – миграцията. Меркел защити постигнатото споразумение с баварския си партньор. "
Трябват ни юридически издържани правила, които отговарят на международното, европейското и националното право. Трябва ни европейска солидарност. Но най-много се нуждаем от реалистични решения, които имат приложение в ежедневието ни", заяви Меркел от трибуната, след като поздрави доскорошния си опонент Хорст Зеехофер за рождения му ден.

Двамата обаче вероятно са си правили сметката без кръчмаря: социалдемократическата партия е категорично против създаването на транзитни центрове за бежанци по границата между Бавария и Австрия. "
Не ни трябват „екшън-планове“, трябват ни работещи правила!" Така председателката на социалдемократите Андреа Налес се обърна към автора на спорния екшън-план Зеехофер, който скара правителството. След поредното извънредно заседание на партията генералният секретар Ларс Клингбайл бе още по-категоричен: "Този компромис гарантира единството на блока ХДС/ХСС, но оставя отворени редица въпроси от практиката. За социалдемократите е ясно, че не подкрепяме транзитни центрове от затворен тип. Това мнение изразихме още 2015 г."

А един от основните отворени въпроси формулира Катарина Барлей, министър на правосъдието от квотата на социалдемократите: "Ако искаме да връщаме мигранти още на границата, това означава ли, че отново въвеждаме граничния контрол в Шенген? Това би нарушило европейското право."

Социалдемократите се събират тази вечер на ново извънредно заседание, а преговорите на тримата коалиционни партньори в Берлин продължават утре вечер.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени