Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от "Музикант на годината 2017": В памет на Мирослав Данев

Мирослав Данев
Снимка: личен архив

В поредица ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2017" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 7 май 2018 година в Първо студио на БНР.

Мирослав Данев – музикант, композитор и тонрежисьор, реализирал огромен брой записи в Българско национално радио, си отиде от света внезапно на 59-годишна възраст през месец октомври 2017 г. Той беше един от талантливите български съвременни композитори, автор на симфонични, камерни и клавирни произведения, които се изпълняват на българските и световните сцени. 

Пианистът Веско Стамболов, работил с него по много успешно звукозаписни проекти, беше първият, предложил името на Мирослав Данев за посмъртна награда и почит към него и цялостното му творчество в анкетата "Музикант на годината 2017" на предаването за класическа музика "Алегро виваче". Освен него в поредицата на предаването спомени за работата и близкото си приятелство с Миро, както го наричаха всички колеги и музиканти, сподели и пианистът Марио Ангелов – продуцент в Музикална къща БНР, изпълнявал и записвал много от клавирните му произведения.

Чуйте в звуковите файлове спомените на Веско Стамболов и Марио Ангелов, както и фрагмент от най-значимата симфонична творба на Мирослав Данев – "Еон" – симфонична притча за Бог, Хората и Земята.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!