Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов остана на поста си като председател на КЕВР

| обновено на 05.07.18 в 12:17
Снимка: БГНЕС

Иван Иванов остана на поста си като председател на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ след като мнозинството отхвърли искането на левицата за неговото предсрочно освобождаване. 

"Комисията за енергийно и водно регулиране е напълно независим орган и това се доказва от решението на парламента днес" - заяви в кулоарите на Народното събрание Иванов. Той добави, че енергийният орган е получил и международна подкрепа:

"Напълно независим орган е Комисията и това не само от страна на българския парламент беше заявено от мнозинството в парламента, но както виждате това се оценява, включително от Европейската комисия с нарочно писмо, което беше споменато по време на дебата. Получи се подкрепа от българския бизнес, който твърдо настоява да не бъдат повишавани произволно цените на електроенергията, на топлоенергията и природния газ и от енергийните дружества, които обратно настояват да бъдат повишавани тези цени. Това, че и от двете страни се получава подкрепа за КЕВР, означава, че ние наистина намираме балансираните решения, които да бъдат преди всичко в интерес на обществото. Преди три години, когато поехме ръководството на КЕВР имаше 800 милиона лева дефицит в енергийната система. Всичко това е изчистено и дори НЕК, обществен доставчик, тази година вече е на печалба. От този дебат и гласуване КЕВР излезе с повишено доверие към нея".

По-рано днес Народното събрание разисква искането на левицата за предсрочно прекратяване на правомощията на Иван Иванов като член и председател на Комисията. В представяне на мотивите депутатът от БСП Филип Попов посочи отказа на Иванов да провери сделката за продажбата на ЧЕЗ на дружеството "Инерком-България", каквито правомощия бяха възложени на регулатора с последните промени в Закона за енергетиката:

"Това в лицето на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов без съмнения представлява тежко, фрапантно нарушение на служебните задължения по смисъла на Закона за енергетиката". 

Председателят на групата на патриотите в Народното събрание Волен Сидеров направи изказване като лидер на партия "Атака" и направи кардинално предложение, като обяви, че подкрепя искането за оставката. В същото време той съобщи, че от "Атака" ще внесат промени в закона за енергетиката, с които да се намали съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране  и да се засили отчетността на регулатора. Сидеров настоя и да се премахнат политическите квоти в регулатора.

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев припомни, че БСП са признали в комисията, че това е неработещ текст, след като няма изготвени критерии, по които да се проверяват подобни сделки:

"Гласувахме го, за да ви угодим, защото вие твърдяхте, че без този текст ние ще се опитаме да развалим, да прекратим или да пуснем сделка или каквото и да е било. Още тогава казах - това беше краят на април. Два месеца и половина вие знаете, че трябва да допишете в закона критерии и не сте го направили и нарочно не сте го дописали, за да може да атакувате регулатора и да оказвате политически натиск върху него". 

От БСП отхвърлиха твърденията за политически натиск и призоваха регулатора да изпълнява закона. Драгомир Стойнев настоя, че БСП единствено иска да се спазва законът, който вмени на Регулатора да разрешава продажбата на над 20% от собствеността на енергийни и газови дружества, получили лицензия за дейността си у нас:

"Но когато се идва от трибуната и се казва, че това, което сте го гласували е бланкетно и нас не ни интересува, тогава вече наистина това е скандално". 

От партия "Воля" определиха поправката в енергийния закон като "ялова" и призоваха патриотите да си внесат критериите, както са вменили правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране за проверка на енергийни и други комунални сделки. Рамадан Аталай от ДПС обвини политическите сили, подкрепили текст, който задължава регулатора да се намесва в сделка между два правни субекта:

"Ако имаше критерии, а не да чакаме сега г-н Иванов да гледа тавана дали ще има дъжд - да бъде така добър да откаже сделката, а ако има слънце - няма да откаже". 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени