Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозанов: Фактът, че Пеевски е депутат и медиен собственик, носи подозрения дали ще регулира себе си по-добре

Ако наистина някой е решил да направи крачка към по-добра регулация на собствеността, ще си проличи, ако най-после парите, които идват от министерствата, се подложат по закон на по-голяма отчетност, смята медийният експерт

Снимка: БГНЕС

Законопроектът, свързан със собствеността на медиите, предизвика дискусия в НС, преди да бъде приет на първо четене с гласовете на  ГЕРБ, ОП и ДПС подкрепиха закона. БСП бяха против.

Медийният експерт Георги Лозанов коментира за предаването "Преди всички“ по "Хоризонт“ т.нар. "Закон Пеевски":

"Има нещо парадоксално в това, че основните обвинения в непрозрачност и концентрация в дълъг период бяха срещу Делян Пеевски, а сега точно от него произтича и той е сред вносителите на закон, който си поставя за цел да регулира този процес".

Закон за по-голяма прозрачност в медийната собственост и ограничение на концентрацията е важно да съществува, изтъкна Лозанов и подчерта, че самият той е участвал в писането на няколко проекта, които никога не са били приемани, но допълни:

"Друг въпрос е, че специално в текста, който прочетох, не видях особени нови възможности за по-голяма прозрачност и по-голямо ограничение на концентрацията от тези, които има и сега действащото законодателство. На всички ни е ясно, че проблемът идва от другаде – че има скрити собственици, а пък регулацията регулира видимостта на процеса. Така че аз не вярвам много да се придвижи в това отношение регулацията, още повече, че тя се опитва да  се навлезе в интернет, а аз много пъти съм казвал, че това е за Нобелова награда да ми каже някой кое е медия в интернет и кой не е. Законопроектът влиза в територията на този много голям проблем, без да има някакви свои собствени идеи по този въпрос".

Не е лошо да си подкрепен от фондация, ако правиш медия, категоричен е Лозанов:

"От всички гражданки структури и неправителствените организации средствата са по-голям шанс за свободата на словото, отколкото например обвързването с правителствени и институционални форми на финансиране".

Лозанов изрази опасения проектозаконът да не стане част "от тази фалшива битка с Америка за България". В закона има потенциал само ако наистина някой е решил да направи крачка към по-добра регулация на собствеността и прозрачността:

"Това ще си и проличи по това дали най-после парите, които идват от министерствата по комуникационните стратегии, ще се подложат по закон на по-голяма отчетност и на отчетност на ефективността им".

Самата тема за този закон ще даде възможност хипотетично нещо да се придвижи в тази сфера, смята Лозанов, който изрази и скептицизъм:

"Той е едновременно политик, депутат и медиен собственик. Винаги това предварително носи подозрения, че той ще регулира себе си, така да се каже, по по-добър начин за себе си, отколкото би го направил друг".

Интервюто на Силвия Великова с Георги Лозанов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени