Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма доказателства, че престъпната група на Борис Аврамов е свързана с убийството на данъчния служител

| обновено на 05.07.18 в 15:12
Снимка: БГНЕС

Няма доказателства, че престъпната група, ръководената от брата на депутата от ДПС Димитър Аврамов – Борис Аврамов, е свързана с убийството на данъчния служител Иво Стаменов. Това каза наблюдаващият прокурор Камен Господинов. 

Стаменов беше прострелян в края на миналата година, а Софийската градска прокуратура води разследването за смъртта му. 

Групата на Аврамов е търсела хора, които да подпалят колата на Стаменов и да му нанесат телесни повреди, но до това не се е стигнало, обясни прокурор Господинов:

"В никакъв случай нямаме такива доказателства, с които да може да се повдига обвинение за убийство, да сме разбрали кой го е поръчал. За Борис Аврамов, че се е интересувал, аз не мога да кажа това. Членове на групата, да, но за него все още няма такива данни, че той се е интересувал конкретно, но неговите преки подчинени в базата са се интересували. Те работят за него".

Стаменов беше прострелян на 18 декември 2017 година, а разследването за смъртта му се води от Софийската градска прокуратура. Според данните, до които разследващите са стигнало по оперативен път,  групата на Аврамов е търсела хора, които да подпалят колата на Стаменов и да му нанесат телесни повреди.  До това обаче не се стигнало, каза прокурор Господинов:

Разследващите са попаднали случайно на връзката със Стаменов, след като лица, чийто статут не уточниха, освен че не са криминално проявени, им разказали, че Борис Аврамов, Данаил Петков и Пламен Дренков, както и намиращият се в Бургаския затвор четвърти обвиняем, им поръчали да запалят колата на Иво Стаменов и да го пребият. 

Въпреки че вчера прокуратурата описа групата на Борис Аврамов като брутална силова група, обвинения засега има само за три случая за изнудване със заплаха. "Поръчки за побой са били давани, но не са били изпълнявани", обясни още прокурор Господинов. Задачите е раздавал лично Борис Аврамов, по повод ареста на когото от прокуратурата специално увериха, че статутът му на депутатски брат не е бил причина за специално отношение. 

За 15 час е насрочено заседанието на Специализирания наказателен съд по искането на прокуратурата за постоянния арест на Борис Аврамов, Данаил Петков и Пламен Дренков. За четвъртия обвиняем за изнудване няма да се иска най-тежката мярка за неотклонение, защото той излежава присъда в Бургаския затвор.

Подробности по темата – в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени