Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тетралогията "Пръстенът на нибелунга" започва в Софийската опера и балет

Проф. Пламен Карталов
Снимка: БГНЕС


Почитатели на Вагнер от Австралия, Австрия, Великобритания, Германия, Нова Зеландия, Русия, САЩ, Швеция и други страни вече пристигат за тетралогията „Пръстенът на нибелунга“, която ще бъде представена в Софийската опера и балет. Шестият и последен Вагнеров фестивал започва днес с „Рейнско злато“. Следват „Валкюра“ на 6 юли, „Зигфрид“ – на 8 юли, и „Залезът на боговете“ на 10 юли. Представленията са от 18 часа. Постановката е изцяло с български оперни артисти.

В предаването „Хоризонт до обед“ директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов разказа:

„За шести пореден път провеждаме българските Вагнерови празнични вечери с най-знаменитото от творчество на композитора „Пръстенът на нибелунга“. Има енергия, защото това шесто поредно представяне идва като едно продължение след представянето на нашата постановка в Германия и Русия. С тези прекрасни оценки от тези два гастрола и гостите, които за пореден път идват в България и ще опознаят София и страната, именно благодарение на Софийската опера, ни дава стимул ние да работим в името на нашата национална и международна публика“.

„За мен като режисьор най-важно е как нашите послания към съвременната публика минават през едно фентъзи на сценичния ни разказ. Мисля, че това е основното, тъй като в последните години публиката се е преситила от концепции в социално-критичен и съвременен план. В нашия спектакъл мисля, че излизаме от конкретиката, тласкаме действието към едно бъдещо профилиране и проектиране на Вагнеровата музика“, коментира акад. Карталов.

Като съпътстваща програма на Вагнеровите спектакли в Камерната зала на Софийската опера на 7 юли от 11 часа ще гостуват лекторите Томас Майер от Базел и д-р Олаф Кооб от Берлин. Темите са „Човешкият Аз и трансформацията му в бъдеще“ и „Духовна и митологична основа на Вагнеровата тетралогия Пръстенът на нибелунга“.

Следващата седмица предстои и премиера на мюзикъла „МAMMA MIA!“ в Софийската опера. Според акад. Карталов, този мюзикъл ще даде разнообразие на репертоара на Софийската опера. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени