Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизат в сила новите американски мита на вноса от Китай

Китай обвини САЩ за започването на най-голямата търговска война в икономическата история

| обновено на 06.07.18 в 08:05
Снимка: БГНЕС

Новите американски мита на вноса от Китай влизат в сила от днес, потвърди президентът Доналд Тръмп пред журналисти. Тръмп заяви ясно, че е готов да се стигне до остра ескалация на търговската война между двете най-големи икономики в света.

Точно в полунощ администрацията трябва да започне да налага новите мита върху китайския внос. Ефектът им се изчислява на 34 млрд. долара, като тази мярка е само първата стъпка от серията нови тарифи. Тръмп коментира търговската война между двете страни пред журналисти, които го придружаваха на предизборна обиколка в Монтана.

Администрацията на Тръмп твърди, че Пекин използва хищнически тактики, за да превъзмогне технологичното господство на САЩ. Тези тактики включват киберкражби, а също и изнудване американските компании да предадат технологиите си в замяна на достъп до китайския пазар.

Президентът заяви, че САЩ са готови занапред да обложат допълнително китайски внос на стойност около 500 млрд. долара, ако Пекин откаже да отговори на изискванията на Вашингтон. Тръмп вече наложи мита върху вноса на стомана, алуминий, слънчеви панели и перални машини.

Анализаторите посочват, че започващата търговска война може да придобие световен мащаб.

Китай обвини САЩ за започването на "най-голямата търговска война в икономическата история", предаде AФП. 

"Този тип на облагане с мита е типично търговско малтретиране и сериозно застрашава сигурността на глобалната индустриална верига, както и ценовата верига", се казва в изявлението на Министерството на търговията в Пекин. 

Митата засягат 818 продукта, сред които коли, самолетни части, харддискове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!