Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха на първо четене промени в Закона за интеграцията на хората с увреждания

| обновено на 06.07.18 в 11:46
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за интеграцията на хората с увреждания. С тях месечната добавка за социална интеграция се предоставя в зависимост от степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането. Председателят на социалната комисия Хасан Адемов напомни: 

"Целта на интеграционните добавки е не да осигурят доходи за преживяване. Целта е да им дадат възможност за интегриране в обществото, да допълнят своите доходи от труд или доходите от заместващи доходи от труд – така наречените "инвалидни пенсии".

Въпреки че промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания бяха гласувани с почти пълно единодушие, депутатът от БСП Михаил Христов посочи, че той няма да реши проблемите на хората с увреждания

"Един човек със 100% увреждане взима около 250-260 лева пенсия с добавките. Прагът на бедност в България е 321 лева".

В момента малко над половин милион души с увреждания получават месечни добавки за социална интеграция, от които над 10 хиляди са деца, посочи Светлана Ангелова от ГЕРБ. 

За да не се стигне до спиране на месечните добавки, следващата седмица законът ще влезе в зала за окончателно гласуване. 

До разглеждането на промените се стигна, след като Върховният административен съд отмени уеднаквяването на размера на добавките на хората с увреждания. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени