Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно столетие с Бергман: за детството, родителите, любовта и демоните

БНР Новини

Панорамата на Бергман продължава и във времето на Запазена марка Радиотеатър от 9 до 13 юли, седмицата преди 100-годишния рожден ден на великия създател на филми, радио и театър.

В понеделник и вторник са 2-те части на Лични разговори. Постановката на Радиотеатъра е направена върху драматизацията на Яна Добрева с участието на Александра Василева, Стоян Алексиев, Велислав Павлов и Мимоза Базова под режисурата на Григор Антонов. „Лични разговори“ (на шведски Enskilda samtal или Private Confessions) са най-напред създадени под формата на роман, а след това стават на филм с премиера в Швеция на 25 декември 1996 г. и с прожекция на фестивала в Кан през 1997 г. в категорията Un Certain Regard/Един особен поглед.

„Лични разговори“ не е название, което да прибавя акцента на интимност или задушевност, а според Ернст Ингмар Бергман това е специално практика, специално разработена процедура, наричана още Частни беседи или Частни изповеди според вариантите на превод. Тази духовна практика води до споделяне и дискутиране на греха и въпроси на морала със съветник. Те имат за цел постигането на обяснение, оправдаване и надмогване на греха чрез упование във вярата. Главната героиня Ана, обременена от чувство за вина и притисната от каноните и предразсъдъците на средата си, следва съвета на своя изповедник и признава акта на неверност последователно на майка си, на приятелка, на съпруга си в търсенето на опрощение.

В наративно-белетристичен план личният разговор на Бергман е едно от онези изключителни постижения, които според Кшиштоф Кешловски представляват внимателно, съсредоточено, прозорливо и ясно, ясно проведено и ясно дефинирано анализиране на човешкия характер.

В сряда е Есенна соната на Ингмар Бергман, постановка на Милена Кубарелова от 2013 г. с участието на Касим Ноал Ашер, Рут Спасова, Васил Димитров, Богдан Глишев, Мая Бабурска, Валентин Воскресенски, Ивайло Минчев. Още един литературен сценарий, който е толкова художествено плътен и интригуващ като драматургия, характери и език, че адаптирането му в радио произведения е лек и плодотворен процес.

В четвъртък и петък са двете части на Лице срещу лице, превод: Васа Ганчева, радиоадаптация и режисура: Стилиян Петров. Участват: Деляна Хаджиянкова, Петър Пейков, Невена Мандаджиева.

Четири основни заглавия в аудиоверсии ще представят гениалния кинодраматург и автор на радиопиеси в седмицата, когато целият свят отбелязва едно столетие с Ингмар Бергман.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна