Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно столетие с Бергман: страст, емоция и топлина

2018-а маркира 100 години от рождението на Бергман. Точната дата е 14 юли

БНР Новини
Колаж Даниела Манолова

„Моят постоянен фаворит, защото той олицетворява страст, емоция и има топлина“ - така го определя Франсис Форд Копола. Вече 100 години светът живее с присъствието на Бергман, с неговите разговори за детството, родителите, любовта, живота, смъртта и особено за демоните, които води както в малкото интервюта, които по принцип е ненавиждал да дава, така и във филмите, радиопиесите и пиесите и изобщо не на последно място във фотографиите, които е позволил да бъдат направени и особено онези, които сам е харесвал.

Слава богу, Радиотеатърът на БНР може да се похвали с една сериозна колекция върху произведения на Бергман, повечето от които са драматизации или радиоверсии на неговите литературни сценарии, един особен жанр, който дойде на белия свят с името на своя създател. Още през 1978 г. по текста на радиопиесата на Бергман „The City“, написана през 1951 г., е направена най-старата радио постановка „Градът“от режисьора Асен Шопов. Следва интензивна поредица от продукции през първото десетилетие на нашия век и последна в тази хронология е „Есенна соната“ от 2013 г. с режисьор Милена Кубарелова. Творенията на Бергман са в основата си изключително податливи и обещаващи за радио, естествено радиофонични поради своята фрагментарност, монтажен тип конструкция, диалогичност, и многопластовост, която е постигната чрез простия кинематографичен трик на скок във времето и пространството, който радиото така добре владее. Дори тези, които първоначално излизат като романи, а после стават киносценарии, леко и охотно се превръщат в радио.

И така, една Среднощна панорама ще ви отведе/върне към/помогне да преоткриете Бергман, който би бил на 100 години, ако беше жив, и за когото можем много да говорим и тези наши разговори имат сериозната гаранция да бъдат състоятелни, а не просто поредното обичайно празно-глуповато бръщолевене.

Петте части на „Из живота на марионетките“ (From the Life of the Marionettes , Aus dem Leben der Marionetten) в превода на Вера Ганчева, драматизация: Петър Дамянов, с участието на: Петя Силянова, Ивайло Герасков, Катя Зехирева, Борис Луканов и режисьор: Петър Дамянов ще чуете в пет последователни недели от 0.30 часа. „Из живота на марионетките“ е британско-немска филмова продукция от 1980 г. с режисьор и продуцент Ингмар Баргман. Филмът е направен в Западна Германия, с немски език и саундтрак, докато Бергман е бил в "данъчно изгнание" от родната му Швеция. Той е заснет в черно и бяло, с изключение на две последователни цветни кадъра в началото и края на филма. Мястото на действието е Мюнхен.

Заглавието е взето от пасаж на „Приключенията на Пинокио“ ​​от Карло Колоди:
За голямо съжаление в живота на марионетките винаги има едно НО, което разваля всичко.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени