Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвят се спешни мерки за борба с футболното хулиганство

Снимка: Ани Петрова


Спешни мерки за борба с футболното хулиганство ще бъде предприети преди началото на шампионата на Първа лига. 

На всички сектори на стадионите ще има видеокамери за наблюдение. На стадионите няма да бъдат допускани запалянковци, на които вече са наложени административни мерки. За целта ще бъде въведена идентификация – или с лични карти, или с поименни билети, обяви зам.-директорът на Столичната полиция Антон Златанов: 

"Когато на лицето му е наложена принудителна административна мярка, той не следва да може да си закупи билет, тъй като имената са явни и не следва да влезе на стадиона. Ако намери начин да заобиколи това нещо и да влезе, на него му се налага забрана за по-дълъг срок и при повторение – наказателно производство и евентуално лишаване от свобода".

Футболното хулиганство да се наказва с до 25 денонощия арест и общественополезен труд – такава законова промяна ще предложат управляващите. Има идея да бъдат въведени и така наречените "стюарди" по стадионите, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов: 

"Защото знаем, че във всички развити европейски държави това вече е като една добра мярка, която е възприета и която вече се прилага".

Нов закон за футболното хулиганство трябва да бъде готов за обсъждане до края на септември, за да влезе в сила от началото на следващата година. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!