Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова иска едновременно разглеждане на законите, свързани с хората с увреждания

Национално представените организации на хората с увреждания смятат, че не трябва да има отделен закон за личната помощ

| обновено на 06.07.18 в 16:39
Омбудсманът Мая Манолова се срещна с майките на деца с увреждания, които са в палатковия лагер до парламента.
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова поиска Законът за личната помощ, Законът за социалните услуги и Законът за хората с увреждания да бъдат обсъждани едновременно. Така според нея ще бъдат защитени исканията и интересите на всички хора с увреждания и ще спре противопоставянето между исканията на майките на деца с увреждания и национално-представителните организации.

След среща с хора с проблеми, която приключи по обед, Манолова обясни, че едновременното обсъждане в разумни срокове е компромисът, зад който тя застава. 

Проектозаконът за личната помощ вече беше внесен в Народното събрание, а социалното министерство работи по проектозаконите за хората с увреждания и Закона за социалните услуги. 

Очаква се Мая Манолова да дойде на среща с майките от палатковия протестен лагер, за да им представи предложения от нея компромис. Очакванията са също така майките да го приемат.

Национално представените организации на хората с увреждания смятат, че не трябва да има отделен закон за личната помощ. Според тях, освен закони за социалните услуги и за хората с увреждания, е необходим и закон за социалната и солидарна икономика.
Междувременно от Асоциацията на индустриалния капитал в България също обявиха, че няма да подкрепят проектозакона за личната помощ, предлаган от омбудсмана Мая Манолова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна