Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специално за меломани – СО на Баварското радио свири в неделните музикални вечери на програма „Христо Ботев“

| обновено на 09.07.18 в 10:18 БНР Новини
Бернард Хайтинк, диригент
Снимка: Гьоте-институт България

В първите три неделни вечери на месец юли предлагаме на слушателите концерти от миналогодишния сезон на Баварското радио, дирижирани от знаменити гости. Главен диригент на СО на Баварското радио е латвиецът Марис Янсонс. Ние сме избрали три програми, в които Янсонс е отстъпил мястото си на пулта. На 1 юли звуча френска програма с Джон Елиът Гардинър, на 15 очаквайте изискан барок под ръководството на Еманюел Хаим.

Концертът, който ще прозвучи по програма „Христо Ботев“ на 8 юли, е записан в Мюнхен през май 2017. На пулта е прочутият холандец Бернард Хайтинк – един от най-ярките съвременни майстори на палката, носител на Ордена на Британската империя, който на 4 март навърши впечатляващата възраст от 89 години. В навечерието на 90-ия си рожден ден Хайтинк се радва на натоварен график. Турнетата и гостуванията му са разписани не по дни, а по часове. Днес той е сред малкото интерпретатори, които са в състояние да изпълняват най-дългите и сложни като структура произведения, без да нарушават формата и да губят смисъла. Освен това, Хайтинк е много търпелив педагог, чиито майсторски класове се ценят изключително високо. Млади диригенти и страстни почитатели на таланта му го следват в пътуванията му из целия свят. Неговите интерпретации на Брукнер и Малер се считат за еталонни, но при Хайтинк те непрекъснато се трансформират в зависимост от оркестъра, с който ги изпълнява. А оркестрантите от най-престижните световни състави следят всеки ход на мисълта на този велик музикант не просто усърдно, а страстно. Хайтинк винаги излъчва невъзмутимо спокойствие, дори когато изпълнява свръхромантични и свръхдраматични творби. Никога не демонстрира прекален темперамент, емоциите му са като че ли хармонично вплетени в музикалната тъкан. Още когато е бил съвсем млад, критиката е отбелязвала разностранния му талант, особено привлекателен с липсата на маниерност и претенциозност. 

Програмата на Хайтинк със СО на Баварското радио от 5 май 2017 е класическа – Бетовен и Брукнер. В първата част английският пианист Пол Луис (също носител на Ордена на Британската империя) изпълнява Втория клавирен концерт на Лудвиг ван Бетовен. Във втората част звучи Симфония № 6 на Антон Брукнер.
Отдавна утвърден като един от най-добрите съвременни интерпретатори на гигантските симфонични епопеи на Брукнер, и този път Хайтинк няма да разочарова меломаните. Музиката на Брукнер изисква не просто майсторство и гъвкавост, а и дълъг период на изучаване и опознаване, което на практика означава просто... по-напреднала възраст! Това е изкуство, което Бернард Хайтинк днес притежава повече от всеки друг съвременен диригент и е истинска привилегия да чуете един от последните му документални записи на Шестата симфония на Антон Брукнер. А на 15 юли очаквайте Еманюел Хаим, застанала на пулта на СО Баварското радио през март 2017, с музика от Георг Фридрих Хендел, Жан-Филип Рамо и Волфганг Амадеус Моцарт.

Европейският Съюз за радио и телевизия дава възможност на своите членове да предлагат записите на определени концерти не само в радиоефира, а и на сайта на съответната радиопрограма – в рамките на 1 месец. Тъй че, ако сте пропуснали концертите на 1, 8 и 15 юли, ще можете да ги чуете на страницата на програма „Христо Ботев“ в сайта на БНР съответно до 2, 9 и 16 август.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна