Специално за меломани – СО на Баварското радио свири в неделните музикални вечери на програма „Христо Ботев“

| обновено на 09.07.18 в 10:18
Бернард Хайтинк, диригент
Снимка: Гьоте-институт БългарияВ първите три неделни вечери на месец юли предлагаме на слушателите концерти от миналогодишния сезон на Баварското радио, дирижирани от знаменити гости. Главен диригент на СО на Баварското радио е латвиецът Марис Янсонс. Ние сме избрали три програми, в които Янсонс е отстъпил мястото си на пулта. На 1 юли звуча френска програма с Джон Елиът Гардинър, на 15 очаквайте изискан барок под ръководството на Еманюел Хаим.

Концертът, който ще прозвучи по програма „Христо Ботев“ на 8 юли, е записан в Мюнхен през май 2017. На пулта е прочутият холандец Бернард Хайтинк – един от най-ярките съвременни майстори на палката, носител на Ордена на Британската империя, който на 4 март навърши впечатляващата възраст от 89 години. В навечерието на 90-ия си рожден ден Хайтинк се радва на натоварен график. Турнетата и гостуванията му са разписани не по дни, а по часове. Днес той е сред малкото интерпретатори, които са в състояние да изпълняват най-дългите и сложни като структура произведения, без да нарушават формата и да губят смисъла. Освен това, Хайтинк е много търпелив педагог, чиито майсторски класове се ценят изключително високо. Млади диригенти и страстни почитатели на таланта му го следват в пътуванията му из целия свят. Неговите интерпретации на Брукнер и Малер се считат за еталонни, но при Хайтинк те непрекъснато се трансформират в зависимост от оркестъра, с който ги изпълнява. А оркестрантите от най-престижните световни състави следят всеки ход на мисълта на този велик музикант не просто усърдно, а страстно. Хайтинк винаги излъчва невъзмутимо спокойствие, дори когато изпълнява свръхромантични и свръхдраматични творби. Никога не демонстрира прекален темперамент, емоциите му са като че ли хармонично вплетени в музикалната тъкан. Още когато е бил съвсем млад, критиката е отбелязвала разностранния му талант, особено привлекателен с липсата на маниерност и претенциозност. 

Програмата на Хайтинк със СО на Баварското радио от 5 май 2017 е класическа – Бетовен и Брукнер. В първата част английският пианист Пол Луис (също носител на Ордена на Британската империя) изпълнява Втория клавирен концерт на Лудвиг ван Бетовен. Във втората част звучи Симфония № 6 на Антон Брукнер.
Отдавна утвърден като един от най-добрите съвременни интерпретатори на гигантските симфонични епопеи на Брукнер, и този път Хайтинк няма да разочарова меломаните. Музиката на Брукнер изисква не просто майсторство и гъвкавост, а и дълъг период на изучаване и опознаване, което на практика означава просто... по-напреднала възраст! Това е изкуство, което Бернард Хайтинк днес притежава повече от всеки друг съвременен диригент и е истинска привилегия да чуете един от последните му документални записи на Шестата симфония на Антон Брукнер. А на 15 юли очаквайте Еманюел Хаим, застанала на пулта на СО Баварското радио през март 2017, с музика от Георг Фридрих Хендел, Жан-Филип Рамо и Волфганг Амадеус Моцарт.

Европейският Съюз за радио и телевизия дава възможност на своите членове да предлагат записите на определени концерти не само в радиоефира, а и на сайта на съответната радиопрограма – в рамките на 1 месец. Тъй че, ако сте пропуснали концертите на 1, 8 и 15 юли, ще можете да ги чуете на страницата на програма „Христо Ботев“ в сайта на БНР съответно до 2, 9 и 16 август.

Още от категорията

Linkin Park Tribute band - още една стъпка по-близо до нас

Любимците на милиони хора по целия свят Linkin Park вдъхновяват отново феновете си в лицето на българската група Linkin Park Tribute band . Бандата е сформирана на 11 юли 2017 година в София. В момента нейни  членове са Тодор Първанов - вокал, Александър Калпакчиев - китара,  Даниел Борисов - китара, Здравко Петров - барабани, Димитър Стефанов -..

публикувано на 18.07.18 в 16:12
Аюуне Суле

Извънреден втори концерт на Аюуне Суле във Второ студио на БНР на 19 юли, четвъртък, организира радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“

Извънреден втори концерт ще изнесе Аюуне Суле на 19 юли, четвъртък, отново от 21. 00 ч. и отново във Второ студио на БНР. Радиофестивалът  на БНР обяви датата след изчерпването на билетите за днешното излизане на сцената на музикалния шаман от Гана.  С двата концерта в София започва балканското турне на прото-блусмена и..

публикувано на 18.07.18 в 14:32

Шер ще издаде албум с кавъри на песни на АББА

Американската звезда на поп музиката Шер, която участва в продължението на филма мюзикъл "Мама миа!", посветен на АББА, оповести, че ще издаде албум с кавъри на песни на легендарната шведска група, предаде Франс прес. В интервю за телевизия Ен Би Си 72-годишната певица и актриса поясни по повод промоцията на филма "Mama Mia! Here We Go Again", че е била..

публикувано на 18.07.18 в 12:55

Аюуне Суле гостува на „Артефир”

Музикалният шаман, прото-блусмен и сингър-сонграйтър Аюуне Суле от Кумаси, Гана, когото гледахме преди година с групата на Кинг Аишоба на фестивала „АфроВизия“, организиран от „Аларма Пънк Джаз“, се завръща в София със соловата си програма. Концертът е на 18 юли от 21 часа във Второ студио на БНР, отново по покана на „Аларма Пънк Джаз“. Така ще честваме..

публикувано на 17.07.18 в 17:20
Анди Гарсия и Шер на премиерата на филма.

Кинолегенди рамо до рамо в "Мамма миа - отново заедно"

Знаменитости се събраха в Лондон за световната премиера на продължението на комедийния мюзикъл "Мамма миа" - "Мамма миа - отново заедно". Сред звездните гости се открояваха  актьорите в главните роли, сред които носителката на "Оскар" Мерил Стрийп, Пиърс Броснън и Колин Фърт. Действието във филма следва сюжетната линия на първия филм отпреди 10..

публикувано на 17.07.18 в 17:12
Калуди Калудов

Калуди Калудов - апостолът на красивото пеене

Тази седмица в „Кой кой е…“  ви срещнахме с един от най-обичаните наши оперни певци и тенори, постигнал световна кариера – Калуди Калудов.   Роден е на 15 март 1953 г. в село Любен Каравелово, Варненско. През 1978 г. завършва оперно пеене в Държавната музикална академия – София в класа на доц. Лиляна Жабленска и продължава да се развива като..

публикувано на 17.07.18 в 14:56
Лени Стърн

Лени Стърн

Истинското име на китаристката Лени Стърн е Магдалена Тора. Родена е в Мюнхен, през 1977 година. Напуска Германия и заминава в САЩ, следва в Бостън и получава образование в университета Бъркли, специалност „Филмова музика“. По-късно сформира група с китариста Бил Фризел (Bill Frisell) и барабаниста Пол Моушън (Paul Motian), а след време Магдалена става..

публикувано на 17.07.18 в 08:50