Специално за меломани – СО на Баварското радио свири в неделните музикални вечери на програма „Христо Ботев“

| обновено на 09.07.18 в 10:18
Бернард Хайтинк, диригент
Снимка: Гьоте-институт България

В първите три неделни вечери на месец юли предлагаме на слушателите концерти от миналогодишния сезон на Баварското радио, дирижирани от знаменити гости. Главен диригент на СО на Баварското радио е латвиецът Марис Янсонс. Ние сме избрали три програми, в които Янсонс е отстъпил мястото си на пулта. На 1 юли звуча френска програма с Джон Елиът Гардинър, на 15 очаквайте изискан барок под ръководството на Еманюел Хаим.

Концертът, който ще прозвучи по програма „Христо Ботев“ на 8 юли, е записан в Мюнхен през май 2017. На пулта е прочутият холандец Бернард Хайтинк – един от най-ярките съвременни майстори на палката, носител на Ордена на Британската империя, който на 4 март навърши впечатляващата възраст от 89 години. В навечерието на 90-ия си рожден ден Хайтинк се радва на натоварен график. Турнетата и гостуванията му са разписани не по дни, а по часове. Днес той е сред малкото интерпретатори, които са в състояние да изпълняват най-дългите и сложни като структура произведения, без да нарушават формата и да губят смисъла. Освен това, Хайтинк е много търпелив педагог, чиито майсторски класове се ценят изключително високо. Млади диригенти и страстни почитатели на таланта му го следват в пътуванията му из целия свят. Неговите интерпретации на Брукнер и Малер се считат за еталонни, но при Хайтинк те непрекъснато се трансформират в зависимост от оркестъра, с който ги изпълнява. А оркестрантите от най-престижните световни състави следят всеки ход на мисълта на този велик музикант не просто усърдно, а страстно. Хайтинк винаги излъчва невъзмутимо спокойствие, дори когато изпълнява свръхромантични и свръхдраматични творби. Никога не демонстрира прекален темперамент, емоциите му са като че ли хармонично вплетени в музикалната тъкан. Още когато е бил съвсем млад, критиката е отбелязвала разностранния му талант, особено привлекателен с липсата на маниерност и претенциозност. 

Програмата на Хайтинк със СО на Баварското радио от 5 май 2017 е класическа – Бетовен и Брукнер. В първата част английският пианист Пол Луис (също носител на Ордена на Британската империя) изпълнява Втория клавирен концерт на Лудвиг ван Бетовен. Във втората част звучи Симфония № 6 на Антон Брукнер.
Отдавна утвърден като един от най-добрите съвременни интерпретатори на гигантските симфонични епопеи на Брукнер, и този път Хайтинк няма да разочарова меломаните. Музиката на Брукнер изисква не просто майсторство и гъвкавост, а и дълъг период на изучаване и опознаване, което на практика означава просто... по-напреднала възраст! Това е изкуство, което Бернард Хайтинк днес притежава повече от всеки друг съвременен диригент и е истинска привилегия да чуете един от последните му документални записи на Шестата симфония на Антон Брукнер. А на 15 юли очаквайте Еманюел Хаим, застанала на пулта на СО Баварското радио през март 2017, с музика от Георг Фридрих Хендел, Жан-Филип Рамо и Волфганг Амадеус Моцарт.

Европейският Съюз за радио и телевизия дава възможност на своите членове да предлагат записите на определени концерти не само в радиоефира, а и на сайта на съответната радиопрограма – в рамките на 1 месец. Тъй че, ако сте пропуснали концертите на 1, 8 и 15 юли, ще можете да ги чуете на страницата на програма „Христо Ботев“ в сайта на БНР съответно до 2, 9 и 16 август.

Още от категорията

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Пиано екстраваганца“

Фестивалът започна още на 15 юни със спектакъла „Кабаре“, представен от Ина Кънчева – сопран, Людмил Ангелов – пиано и Ицко Финци – актьор. Събитието беше специално подготвено и посветено на българското европредседателство. Сега на 28 септември е първият от концертите от фестивалната програма. Те общо са девет – три във Военния клуб и шест в зала..

публикувано на 26.09.18 в 14:40

Uangel Voice, Cosmopolitan, "Фортисимо" и "Филхармоника" в българско-корейски приятелски концерт

Uangel Voice, Cosmopolitan, "Фортисимо" и "Филхармоника" участват в шестия българско-корейски приятелски концерт тази вечер от 19.00 ч. в зала "България", съобщава БТА. Входът е безплатен, съобщават организаторите от посолството на Република Корея у нас. Младият, но много талантлив корейски мъжки хор Uangel Voice, основан през 2007 г., с умелите си..

публикувано на 26.09.18 в 12:20

Афро-перуански ритми и още музикални пътешествия в третата част на LIVE IN DA HOUSE

На 26-ти септември, от 20.00 ч., в предаването „Време за живот“ по програма „Хоризонт“ предстои третият епизод на специалната поредица концерти на живо от Второ студио на БНР. Всяка сряда до края на месеца, LIVE IN DA HOUSE представя едни от най-актуалните и качествени артисти на българската музикална сцена. Тази седмица ви представяме групата..

публикувано на 25.09.18 в 17:36

„Белонога“ – „През очите на земята“ в Първо студио на БНР

На 25 септември Гергана Димитрова представя своя етно проект „Белонога“. Програмата, която предстои да чуем, продължава, обогатява и развива идеите от първия ѝ самостоятелен албум „През очите на слънцето“. Той се появи преди около пет години, разкривайки умението на Гергана да смесва музикални елементи от различни старинни култури. Известната..

публикувано на 25.09.18 в 14:16
Симфоничен оркестър на БНР

Симфоничният оркестър на БНР открива 70-ия си сезон

Симфоничният оркестър на БНР е създаден през 1948 година и до днес продължава да бъде еталон за високо музикантско и естетическо ниво, което задава стандартите в културната среда на столицата. На 28 септември, петък, ще бъде открит 70-ият сезон на Радиооркестъра с концерт от 19.30 часа в зала "България". На диригентския пулт отново ще застане главният..

публикувано на 25.09.18 в 12:05

"Еструна" с номинация за "Грами"

Съвместният проект на световноизвестния фламенко изпълнител Арканхел и хора Нови български гласове "Еструна" е номиниран за "Грами". Маргарита Борисова от екипа на "Джаз плюс", продуцент на музикалния проект и композиторът доц. д-р Георги Петков, диригент на "Еструна", гостуваха в "Хоризонт до обед" във връзка с новината за престижната номинация...

публикувано на 25.09.18 в 11:51

"Металика" обяви европейско турне

"Металика" обяви дати за европейско турне през следващото лято, съобщи БТА, цитирайки Контактмюзик. Европейското турне на "Металика" ще започне в Лисабон на 1 май и ще приключи в Майнхайм на 25 август. След Лисабон групата ще се представи в Мадрид, Барселона, Милано, Цюрих, Париж. През юни музикантите ще изнесат концерти в Дъблин, Амстердам,..

публикувано на 25.09.18 в 11:09