Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпване на акциите на Дойче банк след слухове за интерес към нейните акции от JP Morgan и ICBC

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Дойче банк поскъпват с над 4% след информация в немския седмичник WirtschaftsWoche, според която JP Morgan Chase и Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) обмислят да закупят пакет от акции в намиращата се в затруднение голяма германска банкова институция.

Цитирайки регионални правителствени източници, бизнес седмичникът също така посочи, че канцлерът Ангела Меркел се е срещнал с Аксел Вебер - бивш управител на Бундесбанк и понастоящем председател на швейцарската банка UBS, за да узнае неговото мнение по отношение на Дойче банк.

На този етап няма коментари на информацията както от страна на германското правителство, така и от банките UBS, JP Morgan и ICBC, съобщава Ройтерс и допълва, че от Дойче банка са отказали каквито и да било коментари.

Редица инвеститори и анализатори продължават да се съмняват, че 48-годишният нов изпълнителен директор на голямата германска кредитна институция - Кристиан Севинг ще успее да я върне на пътя на печалбата, след като Дойче банк отчете финансови загуби през трите години под ръководството на неговия предшественик Джон Крайън.

Трябва да се има предвид, че в началото на месец юни "Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Дойче банк, а Федералният резерв определи като "тревожно" състоянието на американското ѝ дъщерно дружество и отчете, че то не е успяло да издържи редовния банков стрес тест.

Въпреки проблемите на Дойче банк, нейният франчайзинг привлича интерес с оглед на факта, че положението на Лондон като финансов център е застрашено от излизането на Великобритания от Европейския съюз, съобщава WirtschaftsWoche, цитирайки неназовани инвестиционни банкери.

Мултинационални системно значими банки искат да засилят присъствието си във Франкфурт, тъй като германската финансова столица и седалището на Европейската централна банка вероятно ще придобият още по-голяма значимост след Брекзит.

Акциите на Дойче банк поскъпват в петък с 4,72% към и дори малко над бариерата от 10 евро за акция. Въпреки това нейните акции се понижават от началото на годината с около 20%, което доведе до намаляване на пазарната ѝ капитализация до под 20 млрд. евро, като в същото време пазарната капитализация на JP Morgan е от цели 353 млрд. долара, а на китайската ICBC - около 274 млрд. долара.

Междувременно от правителството на Германия опровергаха информацията, че Ангела Меркел все се е срещнала с шефа на UBS Аксел Вебер, за да чуе неговото мнение относно Дойче банк.

От JP Morgan Chase също отрекоха информацията на WirtschaftsWoche, че голямата американска финансова институция е проявила интерес за придобиване на дял от акциите на Дойче банк.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени