Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима българи и Недко Солаков

БНР Новини
Снимка: ica-sofia.org / Калин Серапионов

С успех в Брюксел в рамките на четири месеца до края на май беше представена видеоинсталацията на Недко Солаков „Някои българи“. Известният ни художник я показва вече в София, в Института за съвременно изкуство. Сега тя съдържа освен шестте видеа, също и акварелни рисунки с текстове към всяка от тях. Видеозаписите са на шестима известни у нас и в чужбина български творци, избрани от Недко Солаков да отговорят на въпроса: „Защо живеете в България (или от време на време се прибирате тук)?“
Снимка: Диана Попова
Отговорите звучат едновременно от екраните. В това вавилонско жужене, ако искаш да чуеш какво точно казва съответния човек, трябва плътно да се приближиш до монитора. Също отблизо се разглеждат и рисунките, съпътстващи българския вариант на изложбата, за да може зрителят да прочете текста, част от всяка от тях. Както пише в прес-съобщението към изложбата, „Недко Солаков се обръща към тези конкретни съграждани в контекста на често повтаряната тук и отвъд негативна характеристика на страната ни, за която се твърди, че (несъмнено) е най-бедната и най-корумпираната от всичките 28 европейски страни членки и ги моли в кратки монолози да обяснят връзката си с България“.
Снимка: Диана Попова
Това са Георги Господинов, Иво Димчев, Рут Колева, Теодор Ушев, Явор Гърдев, Яра Бубнова. Изложбата символично беше открита в София в последния ден на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна