Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моцартови празници - Правец 2018:

Лъчезар Тодоров: Всяка година публиката става по-взискателна

2
Кадър от оперно-кукления спектакъл на "Турандот"
Снимка: Facebook
"И тази година се стремим да поднесем на публиката разнообразна програма. Фестивалът отдавна излезе извън творчеството на Моцарт, за да дадем възможност на повече хора да се запознаят с повече произведения на различни автори. В този смисъл много ни е помагал талантът, креативността и творческият поглед на Христина Ангелакова". Това споделя дни преди откриването на 14-ото издание на "Моцартови празници - Правец 2018" Лъчезар Тодоров, председател на Управителния съвет на сдружение „Моцартови празници - Правец '04". 
Снимка
"За да не изневерим на името си и да бъдем посветени на великия композитор, началото на фестивала ще постави Марионетната опера от Линдау, Германия с "Вълшебната флейта"", отбелязва Лъчезар Тодоров и допълва, че "представленията на Марионетната опера са предназначени не само за деца, но и за възрастни. Операта е в пълния си обем, като единствената разлика е, че изпълнителите са марионетки". 
Най-дългият фестивален ден в програмата е 13-и юли. Тогава ще бъде и вторият спектакъл на операта от Линдау - този път балетът "Лебедово езеро". Вечерта на сцената на езерото ще бъде представен оперно-кукленият спектакъл на "Турандот" от Джакомо Пучини. Продукцията е съвместна между Старозагорската опера и Държавния куклен театър - Стара Загора. Впечатляващ е изпълнителският състав, който е многонационален. Драгана Радакович от Сърбия ще изпълни ролята на принцеса Турандот, италианският тенор Дарио ди Виетри ще влезе в ролята на Калаф, а Цветелина Василева ще бъде Лиу. За третия ден - от 11:00 ч., е предвидена и "Среща с автограф" със световнопризнатия български тенор Калуди Калудов.   
"Моцартовите празници - 2018" ще бъдат закрити на 15 юли със спектакъла "Палячи" на Леонкавало и със спецалното участие на акробати от цирк "Балкански". 
Фестивалът е под патронажа на Министъра на културата Боил Банов и се посвещава на:160 години от рождението на Пучини, 200 години от рождението на Шарл Гуно, 100 години от рождението на Ленард Бърнстейн и 120 години от рождението на Джордж Гершуин. 
Още - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна