Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарският първи дипломат Петер Сиярто:

Неприемливо е спирането на субсидии заради отказ от прием на нелегални мигранти

Отношенията между Съединените щати и Европейския съюз в момента са много "чупливи"

| обновено на 07.07.18 в 10:54
Петер Сиярто
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгария няма да приема нелегални мигранти, а евентуално спиране на европейските ѝ субсидии заради това решение е неприемливо, заяви в специално интервю за БНР унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто. Той не отговори на въпроса дали държавата му е готова да наложи вето на следващата европейска многогодишна рамка, ако се запази обвързването на средствата от еврофондовете с миграционната политика и спазването на принципите на правовата държава.

„Не е фундаментално човешко право да се отиде в страната, където някой иска да живее и то с незаконно пресичане на границите. И да – не е основно човешко право да отидеш в Германия. Когато говорим за солидарност, ние вече сме изхарчили 1 млрд. евро за защита на границата си. Така обаче ние сме предпазили цяла Европа от навлизането на нелегални мигранти. Можеше да изхарчим тези пари и за нещо друго“, коментира унгарският дипломат.

„В Унгария сме убедени, че предоставянето на европейско финансиране трябва да бъде основано на обективни критерии. Защото когато субективните критерии започнат да стават решаващи, политическото изнудване идва на дневен ред. Ако поставите принципите на правовата държава като изискване за получаване на европейските субсидии, тогава идва въпросът - кой ще прави оценката? Трябва да сме напълно ясно - европарите не са хуманитарна помощ. Парите от тези фондове отварят много добри бизнес възможности за компаниите от Западна Европа и те правят огромни печалби, развивайки бизнес в централната и източната част на континента. 70 % от еврофондовете се връщат към западноевропейските компании“, каза Сиярто, запитан каква е позицията му за обвързването на евросубсидиите и с принципите на правовата държава.

Петер Сиярто е убеден, че сътрудничеството с Китай е ключово за икономическото развитие на Централна и Източна Европа. Търговските отношения със Съединените щати и с Китай трябва да се водят поотделно, изтъкна още Петер Сиярто.

Държавите от Западна Европа се страхуват от конкуренцията на останалите страни, ако китайските инвестиции потекат към централната и източната част от континента, отбеляза той.

Унгарският дипломат номер 1 е сред участниците в Срещата на върха по формата „16+1“ в София.

„Мисля, че китайците направиха добър избор - и от тяхна, и от наша гледна точка, когато набелязаха региона на Централна и Източна Европа за техен стратегически партньор. Настоящият развой на събитията доказва, че именно нашият регион се превръща в двигателя на икономическия растеж на целия континент и специално Европейския съюз. На срещата очаквам да се положат основите за много по-динамично търговско сътрудничество и да говорим за стратегически проекти - не само по отношение на инфраструктурата, но и на образованието и на културния обмен, на контакта между хората. Китайците са напълно готови затова. Ние също сме готови“, коментира Сиярто.

Той е убеден, че сътрудничеството с Китай има много позитивен икономически ефект не само за страните от Европейския съюз, но и за онези, които искат да влязат в него.

„Погледнете само ситуацията - всички държави от Западните Балкани, които са включени във формата „16+1“, имат чудесни възможности за развитие на инфраструктурата. Аз мисля, че колкото повече инвестиции с голяма добавена стойност и модерни технологии влизат в страните от региона, толкова по-бързо те ще бъдат готови за присъединяване към Европейския съюз“, каза Сиярто.

„Ако регионът на Централна и Източна Европа работи в много тясно сътрудничество с втората по големина икономика в света, това ще е позитивно за целия континент. Всъщност, ако погледнете какво се случва по света, ще видите изключително дълбоки и сложни промени. Всеки момент може да избухне търговска война между Съединените щати и Европа. Ние налагаме санкции срещу Русия, което ограничава възможностите за бизнес. Ако се затваряме все повече, това няма да повиши конкурентоспособността ни, напротив. Именно заради това трябва да сме отворени за нови възможности и стратегически партньорства, включително и с Китай“, допълни унгарският министър.

По думите му сътрудничеството с Китай може да помогне на европейската икономика да влезе в динамиката на иновациите, характерна за останалата част на света. „То ще ни помогне да модернизираме икономиката си, но трябва да го разглеждаме напълно отделно от отношенията си с Вашингтон“, подчерта Сиярто.

Според унгарския външен министър ЕС съюз не трябва да се меси в търговския конфликт между Вашингтон и Пекин, но трябва да намери начин да предотврати търговска война между Вашингтон и Брюксел.

„Ние не трябва да се предаваме в опита си да постигнем крайната цел, а именно -  споразумение. Причината за това е, че ако стигнем до истинска търговска война със САЩ, това ще удари директно автомобилната индустрия в Европа. Тя е гръбнакът на европейската икономика и ако бъде наранена, ние ще почувстваме негативния ефект в икономиките на всички държави в Европейския съюз“, каза Сиярто.

„Мисля, че търговската война, която всеки момент може да бъде обявена, показва колко лошо наследство ни оставя тази Европейска комисия. Погледнете назад и вижте свършеното от нея дотук - ние сме под най-голямата терористична заплаха от създаването на съюза досега заради миграцията. Отношенията между САЩ и ЕС са наистина много „чупливи“ в този момент и още нещо - догодина за първи път в историята броят на членовете на Европейския съюз ще намалее. Именно тези изключително лоши резултати ни карат да искаме напълно нов ред в Европейската комисия след изборите догодина“, посочи унгарският дипломат №1.

Петер Сиярто призова за „повече уважение“ към американския президент Доналд Тръмп и обвини европейските лидери в създаване на истерия заради начина, по който управлява Съединените щати. „Голямата грешка беше, че Европейският съюз създаде голяма истерия заради избора на Доналд Тръмп за президент на Съединените щати. Европейският елит и масмедиите трябва да разберат, че не CNN избра Доналд Тръмп. Това беше изборът на американския народ. Това обаче не се хареса нито на европейския елит, нито на медиите и те създадоха истерия. Ето го резултатът. Затова си мисля, че трябва да се демонстрира повече уважение към американския президент и трябва да изграждаме отношенията си на базата на взаимно уважение.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна