Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за пострадали български граждани при наводненията в Япония

Расте броят на загиналите, а десетки се водят за безследно изчезнали

| обновено на 08.07.18 в 17:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма данни за пострадали български граждани при наводненията в Япония, при които загинаха над 81 души, а 58 се водят за безследно изчезнали. 54 хиляди военни и полицаи са изпратили японските власти в западните и югозападните префектури на страната. Японската метеорологична агенция предупреждава за екстремна опасност.

До момента наши сънародници не са се обръщали за помощ към посолството ни в Токио, съобщават от Министерството на външните работи. Оттам препоръчват на българските граждани да не предприемат пътувания до Япония до нормализиране на обстановката, а тези, които са в страната - да спазват инструкциите на местните власти и да са готови за незабавна евакуация при необходимост. На разположение е дежурен телефон на посолството на България в Япония. 

Сред най-пострадалите префектурите са Хирошима, Ехиме и Осака. Близо 2 милиона души са евакуирани. Преустановени са учебните занятия в училищата и университетите в засегнатите региони.

Местни медии съобщават, че на места са се изсипали над 1500 литра на квадратен метър, което е три пъти повече в сравнение със средномесечните норми.

Очаква се валежите да продължат и днес.

Правителството е мобилизирало около 50 хиляди души от силите за самоотбрана за справяне с извънредно тежката ситуация.

Дежурен телефон на Посолството на Република България в Япония: + 81 80 7966 5608

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!