Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йенс Столтенберг призова Германия да увеличи разходите си за отбрана

Меркел подчерта ангажимента си за повишаване на разходите на Германия за отбрана

| обновено на 08.07.18 в 08:55
Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Германия да увеличи разходите си за отбрана. В интервю за германското издание "Билд ам зонтаг", в навечерието на срещата на върха на алианса в средата на следващата седмица, Столтенберг похвали германското обещание да отделя повече пари за отбраната, но каза, че очаква от Берлин да направи още повече.

Той припомни, че страни от алианса са обещали да увеличат разходите си за отбрана до 2 процента от Брутния си вътрешен продукт до 2024 г.

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта своя ангажимент за чувствително повишаване на разходите на страната си за отбрана, предаде ДПА. Агенцията отбелязва обаче, че Меркел обаче е оставила открит въпроса дали Германия ще изпълни целите на НАТО - деликатна тема преди срещата на върха на Алианса другата седмица.
"Ние дължим на многото войници, които ни пазят в безопасност, добро оборудване", заяви Меркел в седмичното си радиообръщение. Тя потвърди ангажимента на страните от НАТО да повишат до 2024 г. своите разходи за отбрана до 2 процента от Брутния си вътрешен продукт.

Данни от Берлин показват, че ще има първоначално увеличение от процент и половина от Брутния вътрешен продукт. По този повод Столтенберг изрази надежда, че Германия ще се стреми да изпълни целта от 2 процента навреме.

Американският президент Доналд Тръмп заплаши с последици, ако съюзниците не повишат разходите си за отбрана до целевото равнище от 2 процента, включително с евентуално оттегляне на САЩ от Алианса, отбелязва ДПА.
"Нуждаем се от НАТО през XXI в. - и като гаранция за нашата сигурност, и като трансатлантически съюз", посочи в обръщението си Ангела Меркел, визирайки Съединените щати.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени