Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия планира да използва обществени средства за проекта "План Маршал за Африка"

Германският министър на развитието Герд Мюлер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство планира да използва обществени средства, за да подкрепи нови инвестиции в Африка като част от нов "План Маршал", с който се надява да се справи с корените на мигрантската криза, която тресе европейската политика от 2015 година, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира интервю на министъра на развитието Герд Мюлер за вестник "Ханделсблат", в което той посочва, че най-вероятно ще бъде възстановена схема от 80-те години на миналия век. С нея инвестиционните рискове за германските компании в Африка са били компенсирани с отписване на част от загубите. Мюлер ще настоява и за данъчни облекчения за инвестиции в Африка.

Проектът "План Маршал за Африка", кръстен на американския пакет от помощи, с който е дадено началото на икономическото възстановяване на Западна Европа след Втората световна война, е в основата на новата мигрантска политика на канцлера Ангела Меркел. Целта е африканските да се съгласят на споразумения за спиране на мигрантската вълна, каквото Европейският съюз има с Турция от 2016 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени