Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на високо равнище ЕС – Украйна ще се проведе в Брюксел

| обновено на 09.07.18 в 09:32

Очаква се страните-членки на ЕС да препотвърдят подкрепата си за Украйна срещу агресията на Русия и конфликта в източната ѝ част на срещата на върха ЕС – Украйна, която ще се проведе днес в Брюксел.

Украинският президент Петро Прошенко ще бъде приет от председателя на ЕС Доналд Туск около обед, следва пленарна сесия, а съвместният брифинг на украинския държавен глава, председателя Туск и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер е предвиден за следобед. Очаква се на срещата да бъде препотвърдена подкрепата на ЕС за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а ръководителите на страните-членки да подчертаят необходимостта от пълното прилагане на споразуменията от Минск от всички страни, като подчертаят отговорността на Русия в тази насока. Сред другите точки в дневния ред са енергийната сигурност и последващи действия след срещата на върха на Източното партньорство. Лидерите ще обсъдят постигнатия напредък в рамките на програмата за реформи на Украйна и подкрепата на ЕС за тази цел.

В срещата ще участват също върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини, комисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович, комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

От днес влиза в сила удължаването с шест месеца на санкциите на Европейския съюз срещу Русия в отговор на действията на Русия, свързани с Украйна. Поредното удължаване на санкциите, въведени преди 4 години, беше решено от Съвета на Европейския съюз на 5 юли. Санкциите са насочени срещу отбранителния, финансовия и енергийния сектор на Русия. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени