Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс Киров за акцията в Тайланд: Опасностите са ново покачване на водата и качеството на въздуха

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Действията, които са предприети до момента, са възможно най-добрите. Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ пещерният водолаз Алекс Киров относно спасителната акция в наводнената пещера в северната част на Тайланд, където повече от две седмици са блокирани група деца и техният треньор. До момента в рамките на акцията 4 момчета са изведени от пещерата, а останалите 8 деца, както и техният треньор, все още остават под земята.

„Ангажирани са над 1000 военни. Най-добрите хора в света не са там, като военен персонал. Това са изследователи, които десетилетия трупат личен опит и не следват точно определени протоколи, както са армия или други сродни структури. Те адаптират всяка техника и всяко нещо, което е налично на пазара, а това, което го няма, си го преправят така, че да отговаря на техните нужди, за да продължат да изследват в такава среда. Много е трудно военен или без значение колко добър водолаз е, за няколко часа да му се предадат тези знания, които се трупат десетилетия. Това е основното, което ги е спряло в началото да стигнат по-бързо до децата“.

В някои от медиите излезе информация, че спасените деца са изведени от водата с целолицеви маски, което е много по-щадящо, каза Киров и обясни:

„Най-вероятно са затъмнили маските на децата, защото стресът, когато виждат това, което е около тях, то не можеш да видиш нищо – все едно си потопен в чаша с кафе и нямаш никаква видимост, е много голям. Когато не виждаш нищо и всичко е черно и очите ти не възприемат какво се случва около теб, е доста по-лесно – знаеш, че има хора около теб, те те обгрижват“.

Опасностите са ново покачване на нивото на водата, а другата е, че е спаднало качеството на въздуха е спаднало:

„Казаха, че 15% кислород има в съдържанието на въздуха. Те са в зона на хипоксия. Това предразполага към халюцинации, потене, неадекватност и др. Ако въздухът в системата не е подобрен, те трябва да дишат въздух отвън, което усложнява логистиката много. Ако повече придошла вода разруши системата с пилотни въжета и сложени бутилки по трасето, която е направена до момента, трябва да започнат отначало всичко“. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна