Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци почистиха района на Леденото езеро под връх Мусала

Снимка: Йорданка Герасимова, личен архив


Доброволци почистиха района на връх Мусала и заслона Леденото езеро от отпадъци. Инициативата се проведе през почивните дни, а в нея се включиха десетина доброволци. В предаването „Хоризонт до обед“ планинският водач Борис Димитров, който бе един от доброволците в почистването, разказа:

„За двата дни успяхме да направим около 94 изкачвания с раници от около 20 кг. средно, което се равнява на около 2 тона индустриален отпадък. Преди да започне акцията други доброволци сортираха и нарязаха отпадъка. Цялата акция продължи общо около 4-5 дни. Не успяхме да направим всичко, което бяхме планирали, но основната част от тези отпадъци се изкачиха до върха, откъдето ще ги спуснем с лифт до Бели Искър и оттам ще отидат за рециклиране, което беше главната идея на нашата инициатива“.

Димитров обясни, че това са строителни отпадъци, които са останали при построяването на съоръженията на Ледено езеро, връх Мусала:

„В годините те са съхранявани в постройка до заслон Ледено езеро. Идеята е била да се използват за построяването на нещо друго. В последствие обаче не се случва нищо и отпадъците започват да гният и да се натрупват“.

Акцията по почистването на района ще продължи, защото все още има останал отпадък, отбеляза Борис Димитров.

Акцията направихме благодарение на Бранислав Бранков, каза още Димитров. Алпинистът Дойчин Боянов също е подкрепил инициативата. За почистването са помогнали още студенти и ученици.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна