Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Николай Болтаджиев: Необходима e демонополизация на НЗОК и конкурентни здравни каси

Как да се промени здравният модел и за очакванията от новия шеф на НЗОК

Д-р Неделчо Тотев: Ако Надзорният съвет остане в същия състав, най-вероятно политиката, която провежда Касата ще е в същата посока, а нещата не вървят добре

| обновено на 09.07.18 в 14:44
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Необходима e демонополизация на НЗОК и конкурентни здравни каси. Това каза д-р Николай Болтаджиев от Сдружението на частните болници в интервю за предаването „12+3“. 

„Това е лесно осъществимо, това го обещаха и политиците и в програмата на управляващите е записано. Аз считам, че демонополизацията на Касата е добрият модел, тъй като сегашният модел очевидно не работи“, добави той. 

Проблемът не е в основния пакет, а в монопола на НЗОК, каза още д-р Болтаджиев: 

„Ако този модел се промени, считам, че една конкуренция между равнопоставени здравни каси би подобрила и качеството и би решила някои от основните проблеми в здравеопазването“. 

По повод на предстоящия избор на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК д-р Николай Болтаджиев обясни: 

„Управителят на НЗОК е като една добра секретарка на Надзорния съвет, назначена да изпълнява. Той няма право и на глас даже“.

Д-р Неделчо Тотев от Сдружението на общинските болници уточни, че управителят на НЗОК няма особени правомощия и всъщност всички решения се взимат от Надзорния съвет:

„Ако Надзорният съвет остане в същия състав, най-вероятно политиката, която провежда Касата ще е в същата посока, а нещата не вървят добре и затова бихме искали да ни бъде дадена възможност да представим проблемите си отново, защото миналата седмица имахме среща с подуправителят на НЗОК, но не знаем дали тя ще остане на поста“, поясни той.

Като основен проблем на общинските болници д-р Тотев посочи приетата Национална здравна карта: 

„Изчезнаха легла, получихме уверение, че това не е чак толкова фатално и съществено. След това бюджетите уж щяха да се вдигнат адекватно на пътеките, чиято стойност се повиши съвсем малко миналата година, макар че очаквахме друг процент, но въпреки всичко процентът на завишение на лимитите на всяко едно лечебно заведение не се вдигна очаквано и съответно ние продължаваме да мизеруваме и да се намираме в едно състояние на финансова несъстоятелност. Проблемът е със софтуера на Касата, защото сега отново огромен проблем е, че всички се крият зад програмния продукт по отношение на ред неудачи, които напоследък се случват и разбираме, че Надзорният съвет взима едни решения, които работят в посока да не се платят едни пари на лечебните заведения, независимо, че работата е свършена. Въведена е хронология. Ако имаш надлимитна дейност последната ти пътека пада, т.е. внесените от болницата пари по нея остават в Касата“. 

Интервютата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени