Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечните "Атлас" или още нещо за българската мечта

Един разговор за българските групи от 90-те, посветен на децата, които пеят днес

БНР Новини
3
Мария Мира Христова, Пепи Писарски и момичетата от трио „Вива“ (Йоана Великова, Виктория Чешмеджиева и Виктория Ехианова) (отляво надясно)
Снимка: Кирчо Стоичков

В музикалния калейдоскоп на времето, класациите, вокалите, обратите, феновете и децата, които ни слушат и пеят днес, се завихряме в студиото на „Нашият ден“ с композитора, музикант и основател на група „Атлас“ Петър Писарски, десетокласничките от трио „Вива“ Виктория Ехианова, Виктория Чешмеджиева и Йоана Великова и с поп певеца, композитор, автор на текстове на песни и актьор Добрин Векилов-Дони.

„Още ни има и правим нова музика“, казва Петър Писарски в годината, в която основаната от него група „Атлас“ навършва 33. „Още сме идеалисти и успяваме да съществуваме именно в днешната среда – агресивна и смъртоносна за българските групи.“

Ефирната среща между Пепи и Дони води до разсъждения за американската мечта и спомени от края на ХХ век, които се прераждат в ХХI. Любопитните случки и равносметки неусетно прерастват в кауза – в името на децата, които пеят днес.

Какво да очакваме от новия албум по музика на Петър Писарски „Слънцето е в нас“ с песни за деца, който в момента композиторът записва с трио „Вива“? Ще бъде ли подкрепена от държавата инициативата за Детска мелодия на годината и как децата попадат в културните стратегии на България? Какъв е смисълът на българската мечта, сравнена с американската, както и много музика на живо в студиото, изпълнена от трио „Вива“ и с китарата на Пепи Писарски – още в звуковия файл.






Снимки: Кирчо Стоичков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна