Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Ангарски: Излизането от валутния борд трябва да е с преминаването към еврото

Снимка: БГНЕС

Излизането от валутния борд трябва да е с преминаването към еврото, заяви в предаването „12+3“ Красимир Ангарски, ръководител на групата, която работеше по въвеждането на валутния борд.

„Ако излезем от борда и дадем възможност на БНБ да определя курс, тогава става нещо страшно. Това е абсолютно неприемливо. Българският лев е абсолютно гарантиран, на 160-170% има покритие валутният борд. Няма никаква опасност курсът да е друг. Може да си минем много плавно“.

"Валутният борд не пречи на растежа", категоричен е Ангарски. По думите му обаче, има вариант да стане още по-стабилно – като излезем от валутния борд, преминем към еврото и влезем в единния банков съюз:

„Това ще доведе още по-голяма сигурност, по-голяма надеждност на българската икономика, гарантиране на взаимоотношенията“.

След въвеждането на валутния борд държавата неизменно е имала икономически растеж, категоричен е финансистът и обясни: „Той идва от това, че валутният борд е може би най-стабилното нещо, което се е случило през последните 20 години, и на него се крепи до голяма степен стабилността на държавата. Сигурност, липсата на инфлация, сигурност във валутата – всичко това води до икономически растеж“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени