Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новотни от ЕЦБ се опасява, че търговската война може да прерасне във валутна война

Евалд Новотни от ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евентуална глобална търговска война може да прерасне във валутна война, имайки предвид повишаването на стойността на щатския долар и отслабването на китайският юан, заяви в понеделник един от най-дългогодишните членове на ЕЦБ - Евалд Новотни.

"В допълнение към търговската война можем да станем свидетели и на нещо като валутна война, дори и тя да не бъде умишлена", заяви той на конференция в Цюрих, съобщава "Уолстрий джърнъл". В тази връзка Евалд Новотни подчерта, че ЕЦБ няма мандат за контролиране на обменния курс на еврото и с оглед на това централната банка не би могла да бъде част от една евентуална валутна война.

Представителят на ЕЦБ предположи, че текущото увеличаване на митата между САЩ и Европа не би трябвало да окаже прекомерно негативно влияние върху представянето на икономиката на еврозоната. "Рисковете от търговска война изглеждат по-малко драматични, отколкото на пръв поглед", заяви Новотни, но допълни, че възникването на валутна война в следствие на търговската война може да има по-сериозен ефект. "Текущата ситуация не е чак толкова драматична, но може да ескалира", предупреди той.

В същото време Новотни отбеляза, че вече не съществува заплаха в Европа за продължаващ ценови спад, известен като дефлация. Според него ценовата стабилност означава, че инфлацията в еврозоната е близо до средносрочното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто. Той посочи, че потребителските цени се движат в правилната посока и допълни, че може да има повишаване на инфлацията над нивото от 2% за месец или два с оглед на растящите петролни цени.

Представителят на ЕЦБ предполага, че търговската война, процедурата по Брекзит и ограниченият производствен капацитет представляват основни рискове за икономиката на еврозоната.

Евалд Новотни подчерта, че Европейската централна банка ще предприеме "изчаквателен" подход по отношение на каквото и да било затягане на паричната политика, след като на последното си заседание ЕЦБ взе решение да запази без промяна отрицателните си лихвени ставки поне до лятото на 2019-а година.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!