Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер, Туск и Порошенко искат освобождаване на украинските граждани, задържани по политически причини в Крим и Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да бъдат освободени всички украински граждани, задържани по политически причини на анексирания от Русия полуостров Крим и в Русия. За това настояха от Брюксел президентът на Украйна Петро Порошенко, председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и председателят на Съвета на Евросъюза Доналд Туск.

Председателят Туск заяви, че ще се срещне с новия американски посланик в ЕС, пред когото ще настоява този въпрос да бъде повдигнат на срещата САЩ-Русия на 13-ти юли в Хелзинки:

"Трябва да припомним на лидерите на Русия, че имиджът й не зависи само от организацията на Световното първенство по футбол. Никой не трябва да забравя същността на политиката и международните отношения."

Държавният глава на Украйна Петро Порошенко настоя, че натискът върху Русия в тази насока трябва да бъде координиран:

"Мисля, че дойде моментът да покажем нашата солидарност към тези заложници. Нека направим всичко възможно, за да координираме натиска, който всички упражняваме върху руската държава и нейните управници. Декларацията от днешната среща е част от тази стратегия. Бъдете сигурни, че ще направим всичко възможно, за да върнем у дома тези украински граждани."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна