Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облекченият режим за наемане на сезонни работници увеличи дела им на трудовия пазар

Снимка: архив

От началото на годината до 30 юни Агенцията по заетостта е разрешила достъп до българския трудов пазар на два пъти повече чужденци в сравнение със същия период на миналата година. Става въпрос за граждани от общо 36 държави извън Европейския съюз. Най-голям е ръстът при сезонните работници, като най-много са тези от Украйна, Молдова, Киргизстан и Русия. Има и такива от далечен Виетнам и Тайланд.

6 389 са регистрираните чужди сезонни работници от трети държави за първото полугодие. През същия период на миналата година те са били едва 2 847. Това съобщи за "Хоризонт" Лилия Георгиева, която оглавява дирекция „Международна трудова миграция и посредничество“ в Агенцията по заетостта. Най-голям е делът на украинските работници - те са над 5 хиляди. Секторите, позволяващи сезонна заетост на граждани от трети държави са ресторантьорството, хотелиерството и селското стопанство. 

Ръстът се дължи на облекченията, които бяха направени в българското законодателство най-вече по искане на работодателите, които алармират за дефицит на кадри. "Процедурата е абсолютно улеснена. При самата регистрация от работодателя се изисква да представи трудов договор, не се изисква да доказва, че сезонният работник е квалифициран", обясни Лилия Георгиева. 
За първите шест месеца на 2018 година Агенцията по заетостта е разрешила на 97 граждани на трети държави да упражняват висококвалифициран труд със синя карта на Европейския съюз. Това са предимно граждани на Украйна, Индия и Русия, които работят главно в IT сектора, като инженери, мениджъри и на ръководни позиции.
Целта на промените в Закона за трудовата миграция, гласувани през май, е да се отвори пазарът на труда и работодателите да могат спокойно да си осигурят необходимата работна ръка, подчерта Георгиева. Синдикатите обаче продължават да оспорват необходимостта от тези облекчения, както и тяхната ефективност.
Още информация по темата чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!