Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Седмицата на чешката култура в Балчик

4
Йорданка Йорданова
Снимка: Радио Варна

Тържествено този понеделник започна Се­д­ми­ца­та на че­ш­ка­та кул­ту­ра в Държавен културен институт „Двореца“ в Балчик. В галерия „Тихото гнездо“ е подредена са­мо­с­то­я­тел­на­та из­ло­ж­ба на Йор­дан­ка Йор­да­но­ва – българка, която живее в чешкия град Валашске Мезиржичи. Самоук художник. Завършила е право в СУ „Св. Климент Охридски“. 15-те платна в стил жи­во­пис, вдъ­х­но­ве­ни от при­ро­да­та и от цве­тя­та, про­во­ки­рат със своя­та по­е­ти­ч­ност и цве­т­ност. Досега тя има няколко самостоятелни изложби в Оломоуц и Валашске Мезиржичи, в родния Велики Преслав, както и миналата година в галерия „Тунела“ в Двореца в Балчик.

„Освен цветята показвам и свои абстрактни неща. Исках изложбата да е хем лежерна, да не е еднопланова, хем да има елемент на размисъл“, сподели за Радио Варна Йорданка Йорданова, която за втора поредна година гостува в Балчик. Нейното послание към публиката е да е ведро и лятно.

Изложбата може да бъде видяна до 15 юли. Гости на откриването бяха кметът на моравския град Валашске Мезиржичи Роберт Стржинек и представители на кметството, народният представител Даниела Димитрова, кметът на Балчик Николай Ангелов.

Роберт Стржинек бе радостен да сподели, че двата града имат дългогодишно сътрудничество, което последните две години премина в нов етап. Деца от творчески колективи от Чехия и от България си гостуваха взаимно. Той подчерта и общият език на изкуствата между чешките училища и Двореца в Балчик. "Много се радвам за това наше сътрудничество и моето искрено желание е то да продължи", сподели пред балчишката публика чешкият кмет.

Седмицата на чешката култура продължава. На 10 юли от 20,00 часа в Каменна зала с класически концерт на семейство Пивоварчик от Чехия. Изявата им тук е за втора поредна година.

Чуйте още в звуковия файл:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна